Vrtić Sesvetski Kraljevec u gradnju naredne godine?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.10.2020. 10:18:06
Vrtić Sesvetski Kraljevec u gradnju naredne godine?

Foto: Iz Idejnog projekta

Do kraja godine trebao bi biti završen projekt na temelju kojeg se izdaje građevinska dozvola, pa je za nadati se da bi na godinu konačno mogla započeti gradnja dugo očekivanog vrtića.



Više od 20 godina priča se o potrebi izgradnje dječjeg vrtića u Sesvetskom Kraljevcu. Još prije 20 godina i nije možda bio tako veliki pritisak kao sada, kad naselje broji već više do 10 tisuća stanovnika, koliko u Hrvatskoj imaju manji gradovi. Vodstvo Gradske četvrti Sesvete već pet-šest godina intenzivno kod gradonačelnika i gradskih službi lobira da se prijeko potreban vrtić izgradi što je prije moguće. Međutim ovo moguće u našim uvjetima traje jako dugo. Netko bi mogao reći da će prije dočekati Godota negoli se gradska administracija koja radi sav taj  posao, pokrene. 


Svojevremeno je gradonačelnik Bandić odobrio projekt i dao nalog svojim službama i uredima da se projekt vrtića u Kraljevcu pokrene i realizira. 


Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet početkom 2019. godine raspisao je javni natječaj za izradu projektne dokumentacije. Natječaj je proveden, projektiranje zgrade Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec dobilo je Arhitektonski ured 9090. Procijenjena vrijednost izrade projektne dokumentacije bila je više od 850 tisuća kuna, u proračunu je osigurano 963 tisuće kuna. 


Projektant je uveden u posao 26. 8. 2019. godine i rok za izradu dokumentacije bio je travanj 2020. U međuvremenu, koliko nam je poznato, projekt je i završen, a 31. srpnja predan je zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole. 


Iako, kako početkom 2019. pisali, postojalo je optimističko uvjerenje da bi radovi na izgradnji mogli početi već ove godine i završiti do njenog konca, vidi se da je to bilo pre optimistično, jer procedura kod nas očito malo dulje traje. 


"U tijeku je ishođenje posebnih uvjeta na idejni projekt. Po ishođenju lokacijske dozvole pristupa se izradi glavnog projekta i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa", odgovor je gradskih službi na nedavno postavljeno pitanje o stanju projekta Vrtić - Kraljevec. 


"Neugodno sam iznenađen time, pa vi mediji koji me pratite znadete koliko s kolegama jašim na tom projektu. Do nedavno je bilo sve potpuno čisto, sad su najednom našli neke nesređene imovinsko-pravne odnose. Pa ako je i tako, neka ih oda riješe i idemo konačno s time i u fizičku realizaciju", rekao nam je Dražen Markota, dopredsjednik VGČ Sesvete, frustriran ovakvim odgovorom gradskih službi, te dodao kako naredni tjedan vodstvo sesvetskog vijeća ide na razgovor o tome kako sve to požuriti i ubrzati.


Podsjetimo Dječji vrtić Sesvetski Kraljevec u mreži predškolskih ustanova predviđen je kao središnji vrtić u kojem će se prema aktualnim normativima smjestiti 265 djece u 14 skupina (7 jasličkih i 7 vrtićkih). Ukupna bruto površina dječjeg vrtića je 2.605,00 m2.  Planirana vrijednost investicije iznosi 23.650.000,00 kuna bez PDV-a, tj 7 .500 kn po kvadratnom metru bez PDV -a za trošak građenja i opreme, te 1.275 kn/m2 za vanjsko uređenje.


U napisu o vrtiću s krajem ljeta prošle godine predviđali smo završetak izgradnje u novoj školskoj godini 2021.  Sa sadašnje točke čini se da bi objekt mogao biti izgrađen do kraja sljedeće godine, no to smatramo optimističnim pogledom. Ipak, kako je naredna godina izborna,  sve je moguće. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.1.2024. 16:32:02

Create Account