Vugrovečki mali mačkaraši prikupili se ko negda na ledini

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.2.2023. 8:57:13
Vugrovečki mali mačkaraši prikupili se ko negda na ledini

Foto: Borko Samec, Sesvete danas

Prigorjem su jučer vladale maškare, naravno, one male koje su obilazile mnoge domove u potrazi za darovima.




Takva je stoljetna tradicija, vu mačkare, mačkure, na fašinek, fašenjek, fašnik ili kako se to već u kojem prigorskom selu sve izgovara, obično se išlo u većim ili manjim skupinama, te dolaskom na dvorišče se zatancalo i popijevalo sve dok domačin nije zišel vun i pital ih kaj očeju? Oni su tad rekli jajca i kolače, te ak ima i kakof dinar. 


Kasnije su se, posebice najmanjim maškarama počeli darivati bomboni, krafne, čokoladice, pa i poneki novčić. Donedavno su se već bile udomaćile kao darovi i papirnate novčanice, no od ovog fašnika ponovo su u modi kovanice. No, bilo je slučajeva darivanja i papirnati novčanica, osobito ako su te male maškare bile netko iz vaše uže ili šire familije.


I na jučerašnji fašnički dan tradicija nije izostavljena, pa smo tako imali prilike vidjeti mnoge manje skupine malih maškara kako po svojim naseljima obilaze svoje bliže ili dalje susjedstvo, te dolaskom u kuću ili stan zapopijevaju: 🎸Mi smo male maškare 🎼danas je naš dan🎷 dajte nam nešto i hitite nas van🎹


Najveću skupinu mali maškara, bilo ih je čak desetoro, no dok smo ih stigli fotkati već su neki otišli drugdje, zatekli smo u Vugrovcu. Slika nas je vratila malo u prošlost, jer su ko negda iz centra Vugrovca prek ledine gacali prema Vuger Selu. 


Puno vas je pa bute malo zaradili, rekli smo im, ali njima nije bila važna količina prikupljenih dobara u njihovim košaricama, nego samo druženje i pokazivanje sumještanima. Ovi mali mačkaraši bili su učenici 3.c i d razreda vugrovečke šole. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 12.2.2024. 9:55:49

Create Account