Započela je postpotresna konstruktivna obnova crkve Svih svetih u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.7.2022. 12:17:33
Započela je postpotresna konstruktivna obnova crkve Svih svetih u Sesvetama

Foto: Župa Svih svetih i Sesvete danas

Nakon više od dvije godine poslije zagrebačkog potresa, oštećena crkva Svih svetih konačno kreće u obnovu.



Obnova sesvetske crkve bila je prijeka potreba već dugi niz godina i konačno je, gotovo u cijelosti izvedena, no onda se dogodilo zlo.


Podsjetimo, cjelokupna obnova župne crkve započela je u srpnju 2018. godine, nakon što su napravljeni svi projekti, prikupljene sve dozvole od Zavoda za zaštitu spomenika i Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i nakon što je potpisan ugovor s tvrtkom Foton promet d.o.o. koja je odabrana za izvođenje radova. 


Obnova je 2020. godine došla do pred sam završetak  i na ljeto je trebao biti završni blagoslov, ali potres koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb i okolicu oštetio je tornjeve i polomio križeve i jabuke na vrhu tornjeva. Radovi na obnovi crkve su zaustavljeni i  sve je nekako vraćeno na početak. 


"Odmah smo pristupili statičkoj procjeni i hitnoj sanaciji. Napravljena je nova konstrukcija za križeve, pozlaćene su jabuke i križevi, saniran je gromobran te je sve vraćeno na isto mjesto", govori nam župnik Mario Migles.


"Kao što znadete, 29. prosinca 2020. godine dogodio se drugi potres na području Banovine koji je dodatno oštetio tornjeve, te smo morali pristupiti dodatnom i zahtjevnom projektiranju koje započeo projektantski ured  INTRADOS PROJEKT d.o.o., Hrvoje Podnar dipl. ing. građ. u suradnji s glavnom projektanticom Mašom Foretić Doležal dipl. ing. arh. Dogovorili smo financiranje preko Fonda solidarnosti EU", nastavlja župnik dodajući da je nakon svih prikupljenih dokumenata, potpisanih posebnih uvjeta od strane Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, ishođenih dozvola, provedenog natječaja za izvođača radova, započeta konstruktivna obnova oba tornja crkve.  

Nakon potpisa svih ugovora: uz župnika Miglesa na fotografiji su projektanti, predstavnici izvođača radova, nadzora, grada, i nadležnog ministarstva


Potpisan je ugovor između Župe Svih svetih i tvrtke Foton promet d.o.o., potvrđen od Nadbiskupskog Duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije i odmah su započeli pripremni radovi i nabava materijala, budući da će se u tornjeve ugraditi velika količina čelika koji će ih fiksirati i konstruktivno ojačati na najvišu razinu koja je potrebna za tektonski hazard ovog područja. Paralelno se započelo s otkopavanjem zemlje oko crkve radi izvođenja drenaže.

 

"Radove smo blagoslovili i idemo hrabro s Božjom pomoći. Sve bi trebalo biti gotovo do polovice lipnja 2023. godine", zaključuje preč. Mario s nadom da će rok moći biti ispoštovan.



Vezane vijesti
Ažurirano: 7.12.2023. 12:08:38

Create Account