Završen inkluzivni projekt „Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.2.2022. 14:46:53
Završen inkluzivni projekt „Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja"

Foto: Sesvete danas

U Gradu Zagrebu danas  živi 13 % osoba s invaliditetom, a s obzirom da se invaliditet dotiče i njihovih obitelji, onda se radi o četvrtini sugrađana posredno ili neposredno suočenih s problemom invaliditeta.



Završna konferencija projekta „Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja", održana je danas u auli zgrade gradske uprave, a riječ je o projektu koji je vodio Grad Zagreb za potrebe svog Centara za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec koji se brine o invalidnim osobama.


Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić rekla je kako u Gradu Zagrebu živi 13 % osoba s invaliditetom, a s obzirom na to da se invaliditet dotiče i obitelji tih osoba, onda se radi o četvrtini sugrađana koji se suočavaju s tim problemom. Dodala je kako je ovaj projekt bio usmjeren na širenje izvaninstitucionalnih usluga, te na jačanje kompetencija stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom, kako bi krajnji korisnici dobili bolju i kvalitetniju uslugu. „Osim usluga savjetovanja i pomaganja, umrežili smo i jačali kapacitete stručnjaka, organizirali različita sportska i ostala događanja i radionice, prezentirali smo sve ono što osobe s invaliditetom mogu, opremili prostore naših partnera te upoznali širu javnost s problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom te na taj način povećali kvalitetu njihovog života.“, rekla je pročelnica, dodavši kako vjeruje da će Gradska uprava i dalje voditi brigu o osobama s invaliditetom.


„Nastavit ćemo što više povlačiti novac iz europskih socijalnih sredstava kako bi ojačali socijalnu politiku u Gradu Zagrebu, koja je jedna od najprogresivnijih socijalnih politika u Hrvatskoj“, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević, zahvalivši svim voditeljima, partnerima i korisnicima projekta, kao i medijima koji su pratili ovaj projekt.


Radi se o Projektu koji je u cijelosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a kojemu je cilj doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom kroz razvoj novih, učinkovitih i uključivih socijalnih usluga, kao i doprinijeti pomirenju poslovnog i obiteljskog života članova njihovih obitelji te umrežavanju i jačanju kapaciteta stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom. Ciljevi Projekta ostvarit će se razvojem i pružanjem socijalnih usluga, jačanjem kompetencija projektnih partnera i

lokalnih dionika te razvojem i provedbom cjelogodišnjeg programa događanja u zajednici. 


Po okončanju provedbe, nastavak pružanja novih socijalnih usluga razvijenih kroz Projekt preuzet će Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec, ustanova kojoj je osnivač Grad Zagreb, a koja također sa svojim korisnicima koristi i lani otvoreni terapijski vrt kod sljemenovih silosa.


U cijeli tu priču trebalo bi dodati i planiranu cestu br. 6 koja bi značajno olakšala pristup vrtu štićenicima Centra, jer bi ona trebala spojiti Novi Jelkovec i Industrijsku cestu baš u blizini terapijskog vrta. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.11.2023. 14:53:14

Create Account