ZIPS podijelio klonirane sadnice najstarijih sesvetskih lipa, prve su zasađene kod Gimnazije Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.11.2022. 14:35:25
ZIPS podijelio klonirane sadnice  najstarijih sesvetskih lipa, prve su zasađene kod Gimnazije Sesvete

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Udruga Zelene i plave Sesvete u suradnji sa Šumarskim institutom proveli su projekt kloniranja 600 godina starih lipa iz Planine Donje, naselja na najvišoj nadmorskoj visini GČ Sesvete i vjerojatno najvišeg naselja na području Grada Zagreba.



Više od 130 kloniranih sadnica lipa podijeljeno je u petak, 25. studenoga ispred Gimnazije Sesvete gdje su prve sadnice odmah učenici i zasadili. Sadnice su podijeljene sesvetskim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, župama ove gradske četvrti i drugim institucijama, te donatorima. 


Dvije vegetirajuće lipe pokraj lokalne crkve sv Jurja, prema procjeni stručnjaka stare više od 600 godina klonirane su metodom kalemljenja reznica na podloge. U sufinanciranju projekta kloniranja lipa iz Planine Donje sudjelovao je Grad Zagreb i donatori. 


"Ovim projektom obje lipe sada imaju svoje identične potomke koje smo nazvali "Lipa Prigorka" i "Lipa sv. Jurja" po kapelici pokraj koje ove stoljetne starice vegetiraju. Kao udruzi bilo nam je jako važno poslati poruku o potrebi brige za očuvanjem okoliša, te očuvanje genetskog naslijeđa ovih lipa. Lipa je naziv najvišeg vrha Sesvetskog prigorja, lipa je na neki način i simbol ovoga kraja. Lipa je medonosna biljka koju pčele rado obilaze, a dobro znademo ulogu pčela u našim životima. Sadnjom ovih sadnica ukazujemo i mladima na neodvojivu potrebu suživota s prirodom", uz ostalo rekao je prigodom podjele sadnica tajnik Udruge Zelene i plave Sesvete Radoslav Dumančić.


"Ove sadnice, nebiste vjerovali, ali stare su isto kao i originali. Svaka sadnica je genetski identična i originalu i međusobno. Obzirom da bi originalne lipe iz Planine Donje mogle biti stare i 600 godine, i ove nove sadnice nose u sebi tu prošlost. Vidjet će se to najbolje jer će već naredne godine cvasti, a uzgojene iz sjemenki trebale bi više godina da dostignu zrelost za cvatnju. Zbog genetskog zapisa starih lipa koje su se dobro udomaćile u svom staništu pokraj crkve sv. Jurja, i ove će nove sadnice nositi u sebi prilagodbu na klimatske uvjete kakvi vladaju na području Prigorja", rekao je kod podjele sadnica dr.sc. Mladen Ivanković  sa Šumarskog instituta, voditelj tehničkog dijela projekta kloniranja lipa iz Planine Donje.


Ovim projektom očuvan je genofond starih lipa iz Planine Donje (Tilia platyphyllos Scop. - velelisna lipa). Svaka sadnica ima svoj broj i svjedodžbu Šumarskog instituta o porijeklu. 


Događaju su prisustvovali u ime donatora Grada Zagreba Vlasta Ranogajec, voditeljica Odjela za šumarstvo i lovstvo Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, ravnatelji svih sesvetskih institucija, primatelja donacije sadnica, te mnogobrojni donatori i građani koji su se na vrijeme prijavili za sadnju sadnica. 


"Očekujemo od primatelja ove sadne donacije fotografije sa sadnje na njihovim parcelama sa željom da naše novopronađene prigorske lipe nadžive svoje originale", zaključio je na kraju sadnje Radoslav Dumančić.

Akciju su donacijama podržali: Grad Zagreb, Janaf, Agroproteinka, Končar, Arabeska i drugi.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 23.11.2022. 13:56:53

Create Account