Za kulturu ove godine dvostruko više novaca iz gradskog proračuna

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.2.2024. 15:22:41
Za kulturu ove godine dvostruko više novaca iz gradskog proračuna

Foto: Grad Zagreb

Ove godine Grad Zagreb kroz programe javnih potreba dodijelio gotovo dvostruko više sredstava nego prošle godine.


Priopćenje: 

Grad Zagreb objavio je rezultate Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2024. godinu, kroz koje se financiraju programi nezavisnih organizacija, umjetnika te ustanova kojima grad nije osnivač. Objavljeni su rezultati za sve temeljne kulturne djelatnosti, u razdoblju od 18. siječnja do 1. veljače, mjesec i pol dana prije zakonskog roka.

 

Ove je godine dodijeljeno gotovo dvostruko više sredstava nego prošle, ukupno 8,3 milijuna eura naspram prošlogodišnjih 4,3 milijuna, te je povećan broj financiranih programa i broj organizacija. U 2024. odobrena su 1.384 programa naspram 1.163 programa u 2023. godini.

 

“Kultura je jedan od ključnih prioriteta ove gradske uprave, što jasno pokazujemo ukupnim rastom sredstava koji se ulažu u kulturu”, istaknuo je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba. “U našem su mandatu ulaganja u kulturu povećana za gotovo 73 milijuna eura na godišnjoj razini i u ovoj godini iznose više od 168 milijuna eura”, dodao je gradonačelnik Tomašević.


Objavljeni rezultati obuhvaćaju 8 kulturnih djelatnosti i područja: muzejska djelatnost, knjižnična i nakladnička djelatnost te književni programi, audiovizualna/filmska djelatnost, dramska/kazališna i plesna umjetnost, glazbena umjetnost, vizualna/likovna umjetnost, interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse, te kulturno-umjetnički amaterizam. 


Osim za programe nezavisnih ustanova, u proračunu za ovu godinu Grad Zagreb je osigurao oko 65% više sredstava za programe gradskih ustanova. 


“Ovakvim rastom financiranja ostvaruje se dodatna podrška za već etablirane programe, ali se otvara i prostor za rast kvalitete i opsega programa koji su ranije bili značajno podfinancirani, te za razvoj novih programa”, izjavila je Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo. “Na taj način Grad Zagreb osigurava bolju i raznolikiju kulturnu ponudu za sve građane, za različite ukuse i kulturne navike. Jedan dio te zadaće ostvaruje se kroz rad gradskih ustanova, dok se na različite druge kulturne potrebe odgovara kroz provedbu programa nezavisnih organizacija”, pojasnila je pročelnica Višnić.


Podržani su programi različitih vrsta i žanrova, filmski, glazbeni, kazališni, plesni, književni i drugi festivali, kao i nezavisna kazališta, galerije, klubovi i kulturni centri. Sredstva se ulažu i u kazališnu i plesnu produkciju, proizvodnju dokumentarnog i kratkog filma, izdavanje knjiga i časopisa. Podržani su i glazbeni ansambli i koncertne sezone, rad zborova i kulturno-umjetničkih društava, produkcija novih radova vizualnih i interdisciplinarnih umjetnika, inkluzivni i društveno angažirani i brojni drugi programi. Detaljne informacije dostupne su na poveznici ovdje.

 

Objavljeni rezultati Javnog poziva, kao i značajno povećanje sredstava za programe gradskih ustanova, početak su provedbe mjera i aktivnosti gradske kulturne strategije, Programa razvoja kulture 2024. – 2030., koji je donesen prije nešto više od mjesec dana.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.2.2024. 12:52:02

Create Account