Plan komunalnih aktivnosti u Sesvetama u prošloj je godini realiziran s tek 49,45% iznosa

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.4.2024. 16:50:08
Plan komunalnih aktivnosti u Sesvetama u prošloj je godini realiziran  s tek 49,45% iznosa

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Za realizaciju Plana komunalnih aktivnosti Gradske četvrti Sesvete prošle je godine utrošeno manje od polovice predviđenih sredstava.



Vijeće gradske četvrti Sesvete početkom je prošle godine imalo ambiciozan plan sa sredstvima koja su im stajala na raspolaganju, a ona su bila nikad manja u odnosu na proteklih možda i dvadesetak, ali sigurno deset godina. S cca 3 milijuna i 750 tisuća eura planirale su se asfaltirati ili na drugi način urediti ceste i druge javno prometne površine odnosno izraditi projektna dokumentacija za te radove, zatim planiralo se održavati igrališta i druge zelene površine, održavati javnoprometne površine, ulagati u vodoopskrbu i odvodnju, te u održavanje javnih objekata kao što su društveni domovi, vatrogasni domovi, ali i pomoć za intervencije u školskim objektima. 


Od navedenih 3.754.400,00 eura realizirano je 1.856.577, eura ili samo 49,45%. Veliko nezadovoljstvo tim podatkom iskazali su na jučerašnjoj sjednici VGČ Sesvete vijećnici iz svih političkih opcija, jedino su različiti pogledi na to što je uzrok takvom podbačaju. Čuli smo i usporedbe koje kažu da smo na razini grada još i dobro prošli, jer su neke gradske četvrti imale realizaciju od tek dvadesetak posto.


Gledajući sa strane, nije samo jedan, nego je cijeli mozaik razloga radi čega se to dogodilo, pa bi tako kolekcija mišljenja o tome svih vijećnika zajedno mogla dati odgovore na to pitanje. 


Čini se da bi ipak najmanje krivice trebalo tražiti u samom Vijeću, jer vijećnici iz sjednice u sjednicu traže od nadležnih gradskih tijela odgovore, požurnice, koordiniraniju akciju i naravno znatniju realizaciju onoga što je Vijeće planiralo i čine što mogu. U prošloj su godini podosta podbacili i Zrinjevac i Zagrebačke ceste koje nisu bile u stanju pokrenuti se na sesvetskom području prije skoro polovice prošle godine. 


Naravno, vijećnici su ljuti i stoga što je više od pola planiranog, a nepotrošenog novca otišlo "u vjetar", dakle ono što nije potrošeno ne prebacuje se u slijedeću godinu, nego jednostavno nestaje, kao da ga nikad nije niti bilo, a u narednu godinu ide se s novim budžetom, bez tih neostvarenih sredstava, a upravo je i na to bilo podosta prigovora.


Što se tiče samog asfaltiranja nadajmo se da bi ove godine financijska ostvarenost plana mogla biti viša, jer su Zagrebačke ceste "već" započele aktivnostima, a obzirom na ekstra visoke cijene izvođenja radova i materijala i doista niski proračun Sesveta za Plan komunalnih aktivnosti, ne bi trebala biti velika mudrost potrošiti osigurana sredstva, no nismo baš sigurni da su u gradskim tvrtkama za to sposobni. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.4.2024. 17:22:56

Create Account