Od jutros zatvoreno raskrižje Zagrebačke i Ul. Kaktusa u Novom Brestju, oglasila se i predsjednica VGČ Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.3.2024. 8:31:21
Od jutros zatvoreno raskrižje Zagrebačke i Ul. Kaktusa u Novom Brestju, oglasila se i predsjednica VGČ Sesvete

Foto: Grad Zagreb

Nakon puštanja u promet raskrižja Zagrebačka/Branimirova, radovi se nastavljaju na priključku Ulice Kaktusa na Zagrebačku u zoni navedenog raskrižja radi čega se iz Zagrebačke neće moći ulaziti u tu ulicu do 25. ožujka. O toj temi priopćenje predsjednice VGČ Ines Sose Meštrović.



Iz gradskih službi informirani smo o radovima u zoni raskrižja Zagrebačka/Ul. Kaktusa u Novom Brestju, te prenosimo obavijest iz gradske uprave.


"Privremena regulacija prometa – raskrižje Zagrebačke ceste i Ulice Kaktusa 


Raskrižjem Zagrebačka cesta - Ulica Kaktusa u Sesvetama bit će otežan promet od subote 16. ožujka od 8,00 sati, do ponedjeljka, 25. ožujka do 4,00 sata. 

Zbog izgradnje 1. etape produžene Ulice kneza Branimira, od Zagrebačke ceste do Brestovečke, potrebno je izvesti radove na semaforskim instalacijama i elektroenergetskoj mreži koja se nalazi u samom raskrižju Zagrebačka cesta - Ulica Kaktusa. 

Promet će se Zagrebačkom ulicom odvijati u dva prometna traka za svaki smjer (istok-zapad i obratno). Zabranjeno će biti prometovanje iz Zagrebačke ceste u Ulicu Kaktusa i obratno.


Preporučujemo obilazni pravac: Zagrebačka – Ulica Ljubičica – Ulica Kaktusa i obratno. 

Posebnu pozornost molimo da obrate pješaci, s obzirom da će se u zoni gradilišta kretati povećani broj teretnih vozila i opreme. Sve sudionike u prometu molimo da obrate pozornost na privremeno postavljenu signalizaciju te da imaju razumijevanja zbog mogućih poteškoća u prometu".


O tematici radova na raskrižju Zagrebačka/Branimirova i novo započetih radova, te autobusnog prometa u toj zoni prenosimo priopćenje predsjednice vijeća Gradske četvrti Sesvete Ines Sose Meštrović.


"Obavijest o završetku prve faze radova na raskrižju Zagrebačke i Branimirove ulice te najava nadolazećih prometnih promjena


Poštovani građani,

Želim vas obavijestiti da su radovi na raskrižju Zagrebačke i Branimirove ulice uspješno završeni, označavajući završetak prve faze projekta. Međutim, to je samo početak prometnih poboljšanja u našem području. Kako Gradska četvrt Sesvete do sada nikad nije bila informirana o detaljima ove tematike želim istaknuti da sam osobno inicirala sudjelovanje Gradske četvrti u raspravi o fazama ovih radova. Nakon nedavnog dopisa i sudjelovanja na komisijskom sastanku, uspjeli smo postići izmijenjenu prometnu regulaciju koja bi trebala olakšati situaciju. 


Najava nadolazećih promjena


Od ponedjeljka, 18.03.2024., započinje druga faza radova koja će rezultirati privremenom regulacijom prometa na raskrižju Zagrebačke ulice i Ulice kaktusa. 


Prometna regulacija

Ovi radovi vezani za produženje Ulice kneza Branimira obuhvaćaju postavljanje novog semafora na raskrižju Zagrebačke i Ulice kaktusa, kao i izmještanje kablova s ulaza u Brestje niže u Kaktusovu.

Iako će biti zadržane dvije trake za Dubravu i dvije trake za Sesvete, bit će izmjena u prometnom režimu (ukida se traka za skretanje lijevo u Brestje). Dio Ulice kaktusa bit će privremeno zatvoren, pa ovim putem obavještavamo Brestjane i sve korisnike te rute da se prilagode privremenim promjenama.

Autobusni promet linije 283 Dubec-Brestje-Sesvete nakon mjesec dana ponovo vozi danas i u subotu, no s ponedjeljkom se ponovno ukida na dijelu Novog Brestja. Detaljne informacije o izmijenjenoj ruti dostupne su na slikovnom prikazu.


Izazovi i rješenja

Najveći izazov bio je osigurati siguran prolaz pješacima, posebno onima koji idu prema željezničkoj stanici ili djeci koja idu u školu u Dubec s obzirom da je prvobitni prijedlog uključivao puno dulji okolni put. Nakon razmatranja različitih opcija, uspostavljeno je djelomično izmijenjeno rješenje koje uključuje održavanje pješačkog prijelaza kako bi se osigurao njihov prolaz. Molimo sugrađane da budu posebno oprezni prilikom prelaska ceste, a vozače da obrate pažnju, osobito na djecu!


Najava nastavka radova i sljedećeg prometnog projekta

Napominjemo da će u travnju započeti treća faza radova, koja uključuje uređenje raskrižja Branimirove i Zagrebačke ulice, koje je trenutno samo privremeno sanirano.


A onda ostaje još jedna sanacija na Zagrebačkoj. Nakon upita, dopisa i brojnih prometnih incidenta (i još više onih spriječenih) koji su se dogodili kod trgovine na Zagrebačkoj cesti 162a shvatili su da je to skretanje loše dizajnirano, što je rezultiralo brojnim prometnim problemima i opasnostima za sudionike u prometu. U cilju poboljšanja situacije, uskoro će krenuti u sanaciju i ispravljanje te velike pogreške. Zašto to odmah nije napravljeno kako treba je uistinu priča za sebe.


Zahvala za strpljenjem svim Sesvećanima 

Želimo zahvaliti na strpljenju i suradnji tijekom ovih radova. Cilj nam je poboljšati prometnu situaciju u našoj četvrti, ali to zahtijeva podršku i razumijevanje svih građana. Uz to, nadležne smo upozorili da se radovi izvedu u što kraćem vremenskom roku, s minimalnim ometanjem prometa, te smo dobili obećanje da će radovi u drugoj fazi biti dovršeni u roku od 2 tjedna.

Hvala vam na pažnji i podršci u ovim važnim prometnim inicijativama.


Ines Sosa Meštrović

Predsjednica Gradske četvrti Sesvete


Priopćenje ZET-a o privremenom itinereru autobusne linije 283


Zbog radova na Ulici Kaktusa i radova na Ulici Miljenka Stančića, od subote 16. ožujka 2024. godine od 08:00 sati do završetka radova,

navedena autobusna linija neće prometovati Novim Brestjem i Vinogorskom ulicom (slika 1.).

Zbog navedenih radova ukidaju se autobusna stajališta: „Vinogorska 49“, „Rebro“, „Ulica Kaktusa 34“, „Ulica Kaktusa 47“ i „M.O. Novo

Brestje“. Istovremeno uspostavljaju se privremena autobusna stajališta: „Zagrebačka 94“ i „Zagrebačka 103“.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account