Zagrebački stožer: Kretanje epidemije u dosadašnjim brojkama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.4.2020. 14:59:57
Zagrebački stožer: Kretanje epidemije u dosadašnjim brojkama

Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

U Zagrebu je 15  novozaraženih koronavirusom, a do sada je ukupno 408  oboljelih  osoba, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji za novinare gradskog Stožera civilne zaštite.  



U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mlade i dalje je petero djelatnika COVID pozitivnih, a niti jedno od devetero djece,  koja su sva dobro, dodano je.


Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je tijekom uskršnjih praznika u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" testirano 320 građana, a od toga je 13 pozitivnih na koronavirus. 


Kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 173 osobe, samoizolacija je određena za njih 20, a na testiranje su upućene 22 osobe.


Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić istaknuo je da su u zadnja dva dana evidentirali četiri osobe koje su kršile mjeru samoizolacije. To je u odnosu na ranije razdoblje nešto manje, međutim, ne mogu biti zadovoljni dok god se ta mjera krši jer se zna kolika je to opasnost za zdravlje ljudi, dodao je.


Pozvao je 2864 osobe koje su trenutno u samoizolaciji da se suzdrže od napuštanja mjesta stanovanja. 


Rašić je rekao da je u zadnja dva dana bilo puno građana na javnim površinama, ali nije bilo kršenja odluke o društvenim okupljanjima. Policija je na Trešnjevci u subotu evidentirala jedan caffe bar koji je radio, a u nedjelju jednu pekarnicu.


U zadnja dva dana policija je evidentirala i 57 osoba koje nisu imale propisanu propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka.


Rašić je rekao da u PU zagrebačkoj i dalje imaju 11 policijskih službenika koji su pozitivni na koronavirus, i još jednu državnu službenicu. Rekao je i da su 54 policijska službenika u samoizolaciji.    


Na konferenciji je rečeno i da je do danas izvršeno 9211 pregleda građevina stradalih u potresu na zagrebačkom području 22. ožujka. Crveno je označeno 6,5 posto građevina, žuto 28 posto i zeleno 65,5 posto.


Svakodnevno se uklanjaju dimnjaci i dijelovi građevina i svih ostalih oštećenja nastalih kao posljedica potresa. Pokupljeno je i više od 6000 tona glomaznog otpada na više od 600 lokacija u gradu a sa skupljanjem glomaznog, građevinskog otpada i šute nastavlja se i dalje.


Gradonačelnik Milan  Bandić pozvao je Zagrepčane da očiste i tavane od glomaznog otpada i odlože ga pored građevinskog. 


Bandić ponovno nije odgovorio na novinarsko pitanje na što su se trošila sredstva iz fonda za nepogode te je li istina da su se trošila za razne manifestacije i udruge. 


"Ja sam vas uputio na ured za financije da dobijete pisani odgovor. Ovdje danas nećete taj odgovor dobiti, ali ćete ga dobiti pisano. To sam rekao, ne znam zašto niste u subotu dobili taj odgovor. To ste trebali već dobiti", rekao je.


Najavio je i da će se morati ići na "kresanje primanja na svim razinama u Gradu". Ponovio je da je 24.500 djelatnika u Gradu i Zagrebačkom holdingu te najavio da će krajem ovog tjedna otvoriti pregovore sa socijalnim partnerima. Bandić kaže da će morati uvesti socijalnu skalu oko postotaka smanjenja plaća jer ne mogu linearno udariti svima jednako, i onima koji imaju šest tisuća kuna i onima koji imaju 18.500 ili 19.000 kuna kao on.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account