Ovog vikenda 55. Križevačko veliko spravišče, špelancija pomirbe križevečkih purgera i kalničkih šljivara

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.5.2023. 10:55:36
Ovog vikenda 55. Križevačko veliko spravišče, špelancija pomirbe križevečkih purgera i kalničkih šljivara

Foto: Promo

Ovog vikenda od petka, 2. do nedjelje 4. lipnja održava se velika turistička manifestacija 55. Križevačko veliko spravišče.



U znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana „Križevačko veliko spravišče“ i već pet desetljeća nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. Na današnjoj najavnoj konferenciji za medije u Križevcima, predstavljena je manifestacija i njezin bogat program. „Naša najstarija manifestacija priča priču o našem gradu i njegovoj povijesti na koju smo iznimno ponosni. Zahvaljujem svima koji će sudjelovati u organizaciji na trudu i energiji koju daju kako bi sve bilo onako kako to zapovijedaju Križevački štatuti“, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel. 


Križevačko veliko spravišče je veliki sajam kulture na kojem se predstavlja kulturno-povijesna baština križevačkog kraja. Riječ je o manifestaciji u sklopu koje se odvija najveća interaktivna predstava na otvorenom o pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima. „Ove godine smo se trudili da, uz tradicionalne, donesemo neka nova osvježenja u program. Jedna od njih, uz našu Štrukijadu, je Gvercijada, kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje. A novost su i brojni popratni zabavni sadržaji koji će se odvijati na brojnim mjestima. U goste nam dolaze povijesne postrojbe Hrvatske vojske koje se predstavljaju uz pucanje topa na Strossmayerovom trgu“, najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca Olinka Gjigaš. U večernjim satima posjetitelje očekuje bogati zabavni program koncerata popularnih izvođača. U petak, 2. lipnja nastupiti će Marko Kutlić, u subotu, 3. lipnja Klapa Iskon te Matija Cvek, a u nedjelju, 4. lipnja Dražen Zečić. 


Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda kao i iznimno velika Štruklijada u kojoj pripremom štrukla sudjeluju mjesni odbori i gradske četvrti grada Križevaca, a svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljim štruklima. Tradicionalno će se pripremati velika atrakcija pečenje vola s besplatnom podjelom građanima. Bogat program uključuje razne aktivnosti za djecu, od predstava, radionica pa do žonglerskih show-ova. Velik je interes izlagača pa se očekuje njihov do sada najveći broj. 


U tradicionalnoj špelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća o nastanku Križevačkih štatuta, gradom voze kočije, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Predstavu pomirbe igraju amaterski glumci uz redateljsku direkciju Jana Kerekeša, a ide u dva dijela – započinje u petak i nastavlja se u nedjelju kada se završava svađa i nastavljaju pregovori do konačnog dogovora. „Amateri često pristupaju nastupu s puno više volje i srca pa mi je drago da sam ove godine dio amatera na Spravišču. Glumci žive svoje likove od samog početka pripreme predstave i spremni su. Svaki dan dodajemo neke nove sitnice i mogu vam najaviti da vas očekuje vrhunska zabava. Više ćemo se fokusirati na Štatute i regule, zdravice i interakciju. Svađa može potrajati nekoliko dana pa budemo vidjeli kako će sve završiti“, istaknuo je uz šalu redatelj predstave Jan Kerekeš.


„Uz obilježavanje 75 godina postojanja naše tvrtke, zadovoljstvo nam je da ponovno možemo biti jedan od pokrovitelja ove manifestacije. Zajednički rastemo i gradimo se. Spravišče je postalo dio života ovog grada i prilika da se Križevčani okupe sa gostima u želji za očuvanjem kulture i tradicije“, rekao je tajnik Uprave tvrtke Radnik d.d. Darko Jambreković.


Manifestaciju prate brojna kulturna događanja: nastupi domaćih i inozemnih folklornih i puhačkih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, obrtništva, domaće radinosti, prigorskih jela i vina, književne večeri, izložbe, koncerti ozbiljne, narodne i zabavne glazbe i druga iznenađenja koja je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima, postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste.


Spravišče kao najveći događaj iznimno je bitan kako za turizam tako i za gospodarski razvoj cjelokupnog križevačkog kraja. Grad sa snažno razvijenim kulturnim identitetom i važnom povijesnom ulogom ističe svoj karakter javnosti te gradi svoju osobnost i tradiciju za budućnost od 1968. godine. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 21.2.2024. 13:32:13

Create Account