"Moj mikrokozmos" međunarodna izložba suvremene skulpturalne keramike u Galeriji Kurija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.2.2024. 12:52:05
Početak: 17.02.2024. 18:00
 "Moj mikrokozmos" međunarodna izložba suvremene skulpturalne keramike u Galeriji Kurija

Foto: Plakat

U Galeriji Kurija Muzeja Prigorja ove subote udruga Glineraj  otvora međunarodnu izložbu suvremene skulpturalne keramike "Moj mikrokozmos".




Udruga Glineraj ove subote otvara u Galeriji Kurija Međunarodnu izložbu suvremene skulpturalne keramike pod nazivom "Moj mikrokozmos". 


Mikrokozmos, kao što sama riječ kaže, se može prevesti kao mali svijet, za razliku od makrokozmosa tj. velikog svijeta. Max Scheler, njemački filozof u djelu "Položaj čovjeka u kozmosu" kaže: "Čovjek je mikrokozmos i duhom ispunjeno biće. „Određenjem čovjeka kao mikrokozmosa, Scheler smatra da čovjek u suštini ima cijeli svijet u sebi, za razliku od drugih živih bića. Scheler tumači da je razlika između čovjeka i svih drugih živih bića jeste u tome da je on po suštini duhovno biće – DUH. Taj duh koji prebiva u njemu omogućava nam otvorenost prema svijetu, makrokozmosu (Bogu) i neka je veza između Boga i nas kao duha. Svaki čovjek je kozmos u malom, jer isti taj duh prebiva i u samoj suštini makrokozmosa. Mi nismo samo mala nebitna bića u kozmosu. Mi smo kozmos. Svaki čovjek za sebe sadrži svu suštini makrokozmosa u sebi. Čovjek ima samosvijest i zato želi sudjelovati u svemu, u cijelom makrokozmosu. Iskustva koja prikuplja poprimaju formu, oblik, red i slažu se u organiziranu strukturu, tj. Mikrokozmos”. 


Otvorenje izložbe je u subotu, 17. veljače u 18 sati u Galeriji Kurija Muzeja Prigorja.



Vezane vijesti
Ažurirano: 26.4.2024. 12:51:35

Create Account