Plavi grad priopćio: Tomašević proglašenjem sajamskog dana pokušava vjernicima ukrasti Uskrs

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.3.2024. 10:13:34
Plavi grad priopćio: Tomašević proglašenjem sajamskog dana pokušava vjernicima ukrasti Uskrs

Foto: Plavi grad

Uskrs je dan kada bi se svakome trebalo omogućiti da bude u svojem domu sa svojom obitelji. Stoga čudi odluka gradonačelnika Tomaševića koji je Uskrs i Uskrsni ponedjeljak proglasio sajamskim danima.



Iz Plavog grada priopćili su da gradonačelnik Tomislav Tomašević proglašenjem sajamskog dana na Uskrs građanima pokušava ukrasti najveći kršćanski blagdan. Priopćenje prenosimo u cijelosti:


Gradonačelnik Tomaševiće banalizira i omalovažava blagdan Uskrsa, neovisno što se radi o najvećem kršćanskom blagdanu koji ima neprocjenjivu važnost za većinu građana Zagreba.


 Uskrs je blagdan obiteljskog okupljanja,  za Uskrs vjernici odlaze u crkvu ali bez okupljanja u velikim procesijama kao što je to slučaj za Veliku Gospu. Uskrs je dan kada bi se svakome trebalo omogućiti da bude u svojem domu sa svojom obitelji. Stoga čudi odluka gradonačelnika Tomaševića koji je Uskrs i Uskrsni ponedjeljak proglasio sajamskim danima. Tim potezom se neće omogućiti ljudima da uživaju u tradicionalnim feštama jer i inače takve fešte ne postoje za Uskrs. Omogućiti će se rad trgovinama, kioscima, ambulantama i slično. Drugim riječima, praktično će se nekim našim građanima ukrasti Uskrs jer će taj dan morati biti na radnim mjestima umjesto sa svojim obiteljima. S druge strane, ovakva odluka da se Uskrs proglasi sajamskim danom je i svojevrsna uvreda za vjernike. Deklariranje Uskrsa kao sajamskog dana je smanjivanje i ignoriranje duboke vjerske važnosti ovog dana za vjernike. Na ovaj način se degradira i banalizira Uskrs, a ne treba naglašavati koliko je važno u društvima koje cijene vjersku slobodu i pluralizam poštovati vjerske praznike, tradicije i običaje. 


Mnogi su gradovi i općine proglašavali 15.8.2023., blagdan Velike Gospe sajamskim danom. Kako se proglašenjem sajamskim danom omogućuje rad kioscima, štandovima i trgovinama na otvorenom mnogi su gradovi i općine na ovaj način našli rješenje da se ipak održavaju tradicionalne pučke svečanosti za Veliku Gospu kada se građani u velikom broju okupljaju pred crkvama i na javnim mjestima. Za razliku od Velike Gospe najveći kršćanski blagdan Uskrs nema niti približno isti karakter. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.4.2024. 14:21:27

Create Account