Preustroj gradskog samoupravnog ustroja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.1.2017. 16:35:47
Preustroj gradskog samoupravnog ustroja

Foto:

Dobro je znano da je dosadašnji previše centralizirani sustav odlučivanja u gradu Zagrebu mnogima već dulje vrijeme trn u oku, posebice u tijelima gradskih četvrti koje, kao primjerice Sesvećani, žele daleko veću samostalnost u odlučivanju, posebice u komunalnom dijelu funkcioniranja grada. Za to bi, dakako trebalo i više novaca za planove komunalnog i svog ostalog života gradske četvrti. A upravo u tom smjeru trebala bi ići reorganizacija gradskog ustroja.

Upravo o tome govorilo se na prezentaciji preustroja gradskog samoupravnog ustroja održanoj u ponedjeljak (9.1.2017.) navečer u Plavoj dvorani. Sesvetska vijećnica bila je puna vijećnika, predstavnika mjesnih odbora i političkih stranaka željnih novih informacija. Sukus prezentacije u izvedbi predstavnika gradskih stručnih službi jest u tome da će gradske četvrti za svoje programe i akcije dobiti više novaca, ali i više obveza. Tako je već za ovu godinu samo na ime komunalnih programa Sesvetama namijenjeno 45 milijuna kuna, što je za oko 8 milijuna kuna više negoli prethodne godine. No, budžet je zadan, tako da u ovoj godini vijećnici neće moći utjecati na njegov iznos, nego samo nastojati potrošiti sve ono za što je novac određen, a to su ipak slađe brige.

Prava slika gradskog preustroja bit će tek od 2018. godine, kad bi lokalna sredina mogla značajnije utjecati na programe, investicije, projekte i sve ostalo što čini život jedne sredine. Iako su mnogi nazočni nakon skupa govorili da se nakon velike buke rodio miš, ipak je nešto pokrenuto, a to, ako ništa drugo, može biti proces i putokaz nekog budućeg nastavka gradske reorganizacije na temeljima prvih pokazatelja ove.


Create Account