Šah: Vurnovečki Vrustun 1252 u gostima pobijedio Podsused

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.4.2024. 11:42:59
Šah: Vurnovečki Vrustun 1252 u gostima pobijedio Podsused

Foto: ŠK Vrustun

 U 4. kolu IV lige Centar vurnovečki Vrustun 1252 pobijedio je domaćina Podsused 4,5:1,5.                                                                               



Nakon četverotjedne stanke u 4. kolu gostovali smo kod Podsuseda u istom sastavu kao i prethodna 3 pobjednička kola. Parovi bili Marković-Cvitković, Škorić-Čolakić, Jelić-Tonković, M. Blažeka Draganić-Z. Iveković, Andrašek-Šabić i Đ. Blažeka-Pavlinić.


Uoči meča bili smo optimisti a pogotovo kad smo vidjeli sastav Podsuseda ali ispostavilo se da nije bilo nimalo bezazleno.


Blažeke su prve počele popunjavati zapisnik: nedugo nakon srdačnog pozdrava i toplog zagrljaja Mihaela i Zvjezdana Iveković na 4. ploči su se sporazumjele na remi. Mihaela Blažeka Draganićje bila rejting favorit, ujedno i bijela ali nije se najbolje osjećala. Neka i ona jednom odigra brzu partiju nakon tri maratona.

Na 6. ploči Đuro Blažeka protiv Mateja Pavlinića s crnima munjevito izmjenjuje figure, ulaze u remi završnicu koju protivnik neprecizno igra što iskusni lisac koristi putem bržeg slobodnjaka i vodimo 1,5:0,5. Đuro igra bez puno rizika, koristi ponuđeno a skor 3,5/4 pokazuje ispravnost toga.


Da zakomplicira stvari opet se pobrinuo Milan Škorić koji na 2. ploči s bijelima iznenada gubi od Tomislava Čolakića. Nakon skoro 25 poteza nisu izmijenjali nijednu figuru. Nastala je osjetljiva pozicija koja se Milanu nakon greške raspala u par poteza i rezultat je 1,5:1,5.


Na 5. ploči Tomislav Šabić protiv Alena Andrašeka s crnima nastoji ostati stopostotan u ligi. Igra novu varijantu u repertoaru ali loše je tretira i zapada u užasnu poziciju. Na njegovu sreću Alen sumanuto troši vrijeme pa složenoj poziciji nedovoljno da donese prave odluke, Tomislav preokreće situaciju a njemu na kraju još i pada zastavica za naše vodstvo 2,5:1,5. Piše se bod a ostalo je za zaborav.


Na 1. ploči Filip Cvitković iako s crnima brzo ostvaruje inicijativu protiv Vjerana Markovića što sigurnom igrom pretače u dobivenu topovsku završnicu za vodstvo 3,5:1,5 i pobjedu. Filip nije bio zadovoljan igrom u Vrsaru ali pokazao je da je i ovako dobre protivnike sposoban rutinski dobiti.


Ostao je na 3. ploči Josip Tonković koji je protiv FilipaJelića dospio u završnicu dame i skakača protiv dame i lovca. Josip koristi izloženost kralja za osvajanje pješaka, uspijeva izmijenjati dame i ući u dobivenu završnicu koju sigurnom tehnikom pretvara u pobjedu za konačnih Podsused- Vrustun 1252 1,5:4,5.


Iz izvješča Tomislava Šabića   



 







Vezane vijesti
Ažurirano: 30.4.2024. 9:32:04

Create Account