Akcija "Zagreb bez ambrozije" u vrijeme carevanja ambrozije u Zagrebu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.8.2020. 16:44:34
Akcija "Zagreb bez ambrozije" u vrijeme carevanja ambrozije u Zagrebu

Foto: Pixabay

Gradski ured za zdravstvo dugi niz godina provodi Projekt „Zagreb bez ambrozije“ s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi suzbijanja i iskorjenjivanja ove štetne, invazivne, korovne biljke, međutim upravo je na mnogim javnim površinama carstvo ambrozije.



Ambrozija je „najpoznatija“ invazivna korovna biljka zbog negativnoga učinka na ljudsko zdravlje jer njezina pelud predstavlja najjači poznati alergen današnjice.


Ovisno o godini, zastupljenost peluda ambrozije u Zagrebu iznosi oko 11,5% od ukupnoga peludnoga spektra. Ambrozija je biljka ljeta te njena pelud prevladava u zraku tijekom kolovoza i rujna. Ove godine prva peludna zrnca ambrozije zabilježena su 28. srpnja. Krajem kolovoza ili početkom rujna koncentracija peluda u zraku doseže maksimalne vrijednosti.


Slijedom navedenog GU za zdravstvo građane grada Zagreba, a posebice one kojima ambrozija izaziva alergijske reakcije da redovito prate alergijski semafor i bioprognozu na web stranici Peludna prognoza za Hrvtasku, te sukladno tome organiziraju dnevne aktivnosti, besplatno preuzmu mobilnu aplikaciju Peludna prognoza. 


Nadalje GU za zdravstvo naglašava i kako je obveza uklanjanja ambrozije propisana Naredbom o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (NN 72/07), Gradskom Odlukom o komunalnom redu (Službeni glasnik Grada Zagreba l4/19) te Odlukom o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje poljoprivrednih rudina (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/19).


Građani također prijavu pojave ambrozije mogu podnijeti putem Gradskog ureda za zdravstvo, Odjel zdravstvene ekologije na e-mail zdravstvena-ekologija@zagreb.hr i na tel. 01/6585-325.


Postoje i sankcije za vlasnike parcela koji ne održavaju svoje površine i na njima uspijeva ambrozija. Međutim, na mnogim gradskim površinama koje su zapuštene cvate ova najalergenija biljka.  Bilo bi zgodno znati bi li u tom slučaju nadležne gradske službe Gradu Zagrebu izdale kaznu za neodržavanje površina i neiskorjenjivanje ambrozije? 



Create Account