Budi li se sesvetsko davalaštvo krvi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.1.2017. 16:48:44
Budi li se sesvetsko davalaštvo krvi

Foto:

Davanje krvi je nešto najplemenitije što čovjek može napraviti za drugog čovjeka. Dati djelić svog tijela neznancu u zdravstvenoj nevolji je vrhunac ljudske svijesti. Uz darivanje, primjerice bubrega od živog donora, te koštane srži, darivanje krvi svakako spada u taj uski čin nevjerojatne ljudske dobrote i empatije.

Prisjetimo se, na samu Novu godinu objavljen je apel Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu o nestašici krvi. Znamo da krv mora čekati bolesnika, a ne obrnuto, no, ponekad se dogodi izniman slućaj, kao što je to bilo nedavno, tako da su uz pomoć organizatora Snow queen trophy utrke, u petrovoj 3 Zagrebu svima koji su urgentno došli darovati krv, u znak zahvalnosti podarili ulaznice za utrke.

Zadnjih je godina sve veća potražnja za krvlju. Ponajprije povećao se, na žalost, broj nesreća, ali i napredak medicine donosi svoje, pa se danas tako izvode nevjerojatno kompleksne operacije koje su ranije bile nezamislive, a za koje se troše velike količine životno važne tekućine. Stoga mnoga područja u našoj zemlji, ulažu velike napore kako bismo podigli svijest u uveli, ponajprije mlade punoljetne osobe u humanu porodicu dobrovoljnih darovatelja krvi. Zato vjerujemo da ćemo ubuduće i na sesvetskom području podići broj prikupljenih doza. U prošloj je godini na akcije davanja krvi kojih je bilo 8, odazvalo se ukupno 392 Sesvećana i Sesvećanki od kojih je nakon kratke zdravstvene provjere, prikupljeno 326 doza.

Ono što doista vrijedi spomenuti da je u prošloj godini čak pedeset dvoje darivatelja po prvi puta dalo krv što može jamčiti polako buđenje sesvetskog davalaštva krvi. Djelatnici Crvenog križa čine mnoge napore kako bi podigli razinu davalaštva krvi, a upravo ovakvi rezultati s novim darivateljima pokazuju da su, čini se, na pravom putu.


Create Account