Cvijetnica u Vugrovcu obilježena procesijom i istoimenom likovnom izložbom u galeriji Farof koju je otvorio ministar Grlić Radman

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.3.2024. 16:03:25
Cvijetnica u Vugrovcu obilježena procesijom i istoimenom likovnom izložbom u galeriji Farof koju je otvorio ministar Grlić Radman

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Blagoslovom palminih i maslinovih grančica, te drugog donesenog cvijeća ispred još uvijek nezavršene vugrovečke crkve, potom procesijom, svečanim misnim slavljem, te izložbom likovnih radova u galeriji Farof koju je otvorio ministar Grlić Radman, obilježena je Cvijetnica u Vugrovcu.




Nedjelja Muke Gospodnje ili kako se tradicionalno u našim krajevima ovaj blagdan naziva Cvijetnica, u Vugrovcu je obilježena malo drugačije negoli su drugim župama. Ponajprije radi još uvijek nezavršenih radova rekonstrukcije župne crkne nakon potresa. Stoga je procesija započela na platou ispred crkve, u krugu gradilišta gdje je vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić blagoslovio palmine i maslinove grančice, odnosno drugo doneseno cvijeće, a bilo je tu tradicionalno u prigorskom kraju drijenka, pa i forzicije. 


Obzirom da svečana misa nije mogla biti održana u crkvi, procesijom od crkve do župnog dvora kroz središte Vugrovca vjernici su pristigli u šator pored farofa gdje se zadnje četiri godine održavaju misna slavlja i druge pobožnosti, vjenčanja i krstitke s nadom vjernika da je ova godina posljednja u izbivanju iz drage im crkve sv. Franje ksaverskoga. 


Svečanoj misi nazočio je i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Goran Grlić Radman u društvu Radoslava Dumančića koji mu je i predložio dolazak  na još uvijek od potresa ovo ranjeno mjesto pobožnosti, a ujedno je nakon mise nazočio otvorenju vrlo vrijedne, već pomalo i tradicionalne izložbe likovnih djela članova HULULK-a jednostavnog naziva Cvijetnica.


Hrvatska druga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK), ove je godine okupila 33 autora, akademskih umjetnika sve redom članova ove sve brojnije i agilnije udruge sa sjedištem upravo u vugrovečkom župnom dvoru. Ove godine HULULK obilježava desetu obljetnicu svog osnutka i djelovanja, pa je ovo ujedno bila i mala jubilarna izložba tematski, naravno, vezana za najuzbudljivije odnosno najvažnije kršćanske dane. 


Do potresa izložbe su se održavale u negdašnjem vinskom podrumu velebnog zdanja vugrovečkog župnog dvora, no, sada nakon rekonstrukcije odlučeno je da se izložba i podruma premjesti tri kata više, na za sada arhaično, ali upravo zato i idilično mjesto novog prostora galerije Farof, kvadraturom puno značajnijeg, prostranijeg gdje se izlošci mogu komotnije razgledati, te se mogu održavati i ovako velike skupne izložbe s radovima čak 33 akadmeska umjetnika.


O tom je prostoru uvodno govorio sam župnik, vlč. Filip Lucić, ujedno i potpredsjednik HULULK-a, te o samoj izložbi značajnije i konkretnije povjesničarka umjetnosti Sanda Stanačev Bajzek, kustosica ove izložbe, ujedno i predsjednica HULULK-a.


Izložbu je nakon kraće obraćanja nazočnima otvorio ministar vanjskih poslova RH Goran Grlić Radman koji se potom zadržao u kraćem razgovoru s posjetiteljima otvorenja i umjetnicima. 


Na izložbi koja se može razgledati sve do 3. svibnja izlažu akademski umjetnici iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Slovenije i Italije, abecednim redoslijedom: 

Ana Marija Botteri, Josip Botteri Dini, Mercedes Bratoš, Ivan Car, Marija Čingel, Ivica Fišter, Marija Gagić Đaković, Marija Galić, Karin Grenc, Ana Guberina, Andreja Hojnik Fišić, Irena Gayatri Horvat, Marijan Jakubin, Kata Jelovčić, Lojze Kalinšek, Petar Koši, Jelena Martinović, Zvjezdana Mihalke, Dijana Nazor Čorda, Ivana Ožetski, Consuelo Palma, Lydia Patafta, Hrvoje Marko Peruzović, Ivica Petraš, Deša Popović, Marija Puzak, Mirna Savić, Mirjana Spajić Buturac, Krunoslav Stojanovski, Vesna Šantak, Gabrijela Šimić, Mate Turić i Nada Žiljak.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.4.2024. 14:45:41

Create Account