Gradonačelnik Tomašević i ministar Erlić otvorili su danas životinjsko oporavilište u Dumovcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.3.2024. 15:28:27
Gradonačelnik Tomašević i ministar Erlić otvorili su danas životinjsko oporavilište u Dumovcu

Foto: Borko Samec i Grad Zagreb

Ovaj svojevrsni sanatorij za domaće i divlje životinje izgrađen je sredstvima iz europskih fondova.



Novo oporavilište za životinje, za zbrinjavanje divljih životinjskih vrsta i smještaj pasa, otvorili su danas u Dumovcu zajednički ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima  Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom.


Projekt je pokrenut sa svrhom unaprjeđenja kvalitete sustava zbrinjavanja životinja i značajan je za Grad Zagreb, kao i za Ustanovu Zoološki vrt grada Zagreba. Njegova ukupna vrijednost iznosi oko 2,8 milijuna eura i dio je projekta „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III faza”, koji je s nešto manje od polovice sredstava sufinanciran sredstvima Europske unije, a preostali iznos financiran je iz proračuna Grada Zagreba. 


„Konačno dobivamo bolju skrb za sve životinje, funkcionalniji i opremljeniji sustav koji osigurava mogućnost za smještaj divljih životinjskih vrsta uz proširenje postojećih kapaciteta za smještaj pasa u skloništu Dumovec. Ovim zahvatom nakon 23 godine osigurali smo novi dodatni sadržaj skloništa, što nije značajno samo za Grad Zagreb već i za cijelu Republiku Hrvatsku”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


"Sam projekt sastoji se od tri faze. U prvoj fazi obnavljao se sam Zoološki vrt, najatraktivniji i najvrjedniji hrvatski zoološki vrt u Maksimiru u suradnji s JU Zoološki vrt grada Zagreba, JU Park Maksimir, Grada Zagreba i Vlade RH, uloženo je u sve te tri faze više od 7 milijuna eura europskih sredstava plus sufinanciranje koje ide od strane Grada Zagreba", rekao je uz ostalo ministar Erlić na otvorenju objekta ocijenivši pri tom da je realizacija ovog projekta veliki uspjeh koji je umnogome pridonio štićenju naše faune, posebice ugroženih vrsta hrvatske, jer radi se o nacionalnom životinjskom sanatoriju.


Oporavilište se sastoji od specijaliziranih prostora površine veće od 1300 m². U prizemlju objekta pseći boksevi, po prvi puta u pojedinačnom smještaju, a na katu ozlijeđene i iscrpljene divlje životinje s područja Grada Zagreba te strogo zaštićene vrste iz cijele Hrvatske, kao i one oduzete u prekograničnom prometu. U objektu se nalazi i suvremena karantena, veterinarska ambulanta i volijera za ptice. Nabavljeno je i vozilo prilagođeno prijevozu životinja, oprema za hvatače i oprema za označavanje životinja koje se puštaju u prirodu.


Projektom je ukupno stvorena nova vrijednost u infrastrukturi i opremi, a osim nove opreme posebno je bitna solarna elektrana na krovu koja će izravno smanjiti troškove rada oporavilišta, ali i doprinijeti očuvanju prirode i okoliša kroz proizvodnju oko 35 MWh električne energije. To predstavlja tridesetak posto budućih energetskih potreba zgrade. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 19.3.2024. 16:29:17

Create Account