Le:Notre forum održan i u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.4.2019. 8:21:04
Le:Notre forum održan i u Sesvetama

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Danas završava petodnevni forum koji se od 9. travnja održavao u Zagrebu, a u četvrtak i petak dio programa odvijao se i u Sesvetama.Danas završava forum koji se u protekla četiri dana pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, odvijao na području Zagreba i Sesveta (iako su i Sesvete dio Grada Zagreba, ali ovo volimo jako istaknuti). 8. LE:NOTRE Landscape Forum 2019! Forum organizirao je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost u suradnji s Le:Notre Institutom, a na kojem se danas sumiraju rezultati radionica i objavljuju preliminarni stručni izvještaji o radu kroz četiri dana.


LE: NOTRE Landscape Forum je godišnji sastanak stručnjaka, akademika, studenata i dionika koji ima za cilj doprinijeti razvoju znanja i razumijevanja urbanog krajolika i sela kako bi se poboljšala kvaliteta života, ekološka te ekonomska održivost. Održava se svake godine na određenom području, a na 8. Landscape Forumu u Zagrebu središnja tematika jest plavo-zelena infrastruktura koja podupire kvalitetu krajobraza u gradu te poboljšava kvalitetu života. Upravo je dakle naša sesvetska vizija zelenila i Save, odnosno spoj ta dva medija osnovna tema foruma u sklopu kojeg su održane četiri tematske radne skupine i radionice s dvije međusobno povezane skupine:


Radna skupina 1: Vizija krajolika u Zagrebu

Radna skupina 2: Razvoj zelene infrastrukture

Radna skupina 3: Urbana poljoprivreda i prehrambeni oblici

Radna skupina 4: Nasljeđe i identiteti

Međusektorska tema 1: Krajolik i demokracija

Međusektorska tema 2: Krajolik i ekonomija


Tijekom četvrtka i petka sudionici su posjetili Sesvete i prema svojim afinitetima sudjelovali prvo u razgledavanju određenih dijelova, a potom vođeno prenosili sa svojim vizijama u zabilježene uratke. Najveći dio sudionika tako je u četvrtak prošetao od Gimnazije Sesvete, gdje su se u kongresnoj dvorani i održavale radionice, prema centru, gdje su usput upoznati sa sesvetskom šetnicom u izgradnji, odnosno predočena im je ideja zašto je pokrenuta izgradnja upravo te šetnice kao svojevrsne preteče budućih daleko većih i značajnijih projekata koje očekuju Sesvete u svojoj, nadajmo se skoroj transformaciji. 


Potom je cijela grupa sudionika iz svih dijelova Europe, te nekolicina iz Kine, prešla prugu (na crveno svjetlo i neki su komentirali da su to učinili prvi puta u životu), te posjetila Sljeme gdje su im  predstavnici ZIPS-a Radoslav Dumančić i Mario Spajić  objasnili osnovnu viziju transformacije Sljemena u buduće novo središte Sesveta s gotovo svim najvažnijim javnim funkcijama i institucijama. S vrha zgrade buduće glazbene škole promatrali su krajolik koji će potom ugraditi u svoje vizije ove ideje. 


Dio ih se potom zaputio u Novi Jelkovec gdje su pogledali (samo izvana) nikada završenu zgradu navodno kulturnog centra, a potom i prekrasnu zgradu knjižnice s vrlo suvremeno uređenim inerijerom, a fotografirali su se i kod Jelkovečke sekvoje, no o toj priči nekom drugom prigodom. 


Nakon šetnje Sesvetama navrle su ideje koje su kasnije kroz radionice pretočene u vizije. Što i kako krajobrazni stručnjaci s ove konferencije preporučuju za budućnost Sesveta znat će se nakon nekog, nadajmo se kraćeg vremena kad se svi radovi sumiraju i sa stručnog prevedu na javnosti lako razumljivi jezik. Vjerujemo da će sigurno biti vrlo korisnih prijedloga za koje se nadamo da će, barem neke biti uklopljene u buduću vizuru našeg novog okruženja. Naravno, vizionarski radovi izvode se za buduća pokoljenja i tako ih trebamo i shvatiti. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.1.2021. 8:49:02

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account