Na Markovom Polju obilježena 32. obljetnica pogibije prvih Sesvećana u Domovinskom ratu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.7.2023. 12:44:29
Na Markovom Polju obilježena 32. obljetnica pogibije prvih Sesvećana u Domovinskom ratu

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Na groblju Markovo Polje u srijedu dopodne, na blagdan sv. Ane obilježena je 32. obljetnica pogibije sesvetskih policajaca Mladena Halape Grizlyja i Ivana Perića. 



Na današnji dan, 26. srpnja 1991. godine u Banskoj Strugi na Uni u ratnoj operaciji „Žaoka” velikosrpski agresor pokušao je zauzeti hrvatska sela u Pounju. U pokušaju osvajanja mjesta uzeli su nekoliko desetaka mještana kao taoce i živi zid ispred teškog naoružanja. Hrabri hrvatski redarstvenici suprotstavili su se tom činu, no pri tom su trinaestorica policajaca poginula, a među njima i dvojica Sesvećana, Ivica Perić i Mladen Halapa Grizly.


Pokopani su na groblju Markovo Polje, jedan do drugoga, kako su i branili našu zemlju. Ispred njihova posljednja počivališta održana je danas molitva i prisjećanje na njihov herojski čin prije 32 godine. 



Uz obitelji Halapa i Perić, prisjećanju su nazočili njihovi suborci, te predstavnici policije. U ime Policijske postaje Sesvete nazočio je načelnik Darko Brnjaković i pomoćnik načelnika III. Policijske postaje (Dubrava) Milan Mandić sa suradnicima.


U ime Gradske četvrti Sesvete nazočan je bio predsjednik Stjepan Kezerić, te vijećnik Vladimir Marić.


Okupljene oko posljednjeg počivališta dvojice kolega i prijatelja, prvih poginulih Sesvećana u Domovinskom ratu pozdravila i zahvalila na dolasku sestra pokojnog Mladena Halape Grizlyja Mira Halapa.


Molitvu je predvodio sesvetski župnik preč. Mario Migles koji je rekao da njihova žrtva nije uzaludna, ali je vrijedna divljenja i zahvalnosti, a pred mladima je važan posao očuvanja spomena na njihovo ime i djelo.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.1.2024. 9:16:07

Create Account