Noćašnja dva potresa probudila Prigorje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.3.2024. 7:48:51
Noćašnja dva potresa probudila Prigorje

Foto: EMSC

Prvi potres zbio se u 1 sat i 55 minuta magnitude 1,9, a drugi tri minute kasnije magnitude 2,8 prema Richteru.




Noćas dva potresa u epicentralnom području Markuševec - Čuerje, jučer u rano popodne slab potres kod Kašine.  

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su noćas dva slabija potresa na području Markuševec-Čučerje. Prvi se dogodio na epicentralnom markuševečkom području u 01 sat i 55 minuta i imao je magnitudu 1,9, dok se drugi na području Čučerja dogodio tri minute kasnije, u 1 sat i 58 min, magnitude 2,8 prema Richteru, a procijenjeni intenzitet u epicentru II-III stupnja EMS, odnosno III-IV stupnja EMS. 


Prema EMSC-u prvi se zbio na dubini 8, a drugi na dubini 6 kilometara.  Iako oba potresa spadaju u kategoriju slabijih, oba su se na cjelokupnom području Prigorja dobro čula i osjetila, osobito ovaj jači drugi. Građani javljaju da su se probudili, tresle su rolete ili stakla na prozorima, neki opisuju i trešnju namještaja u kući. 


Mapa jučerašnjeg potresa kod Kašine/Seizmološka služba RH


Zanimljivo da je i jučer zabilježen slab potres kod Kašine. Prema podacima Seizmološke službe RH, potres se zbio u 13 sati i 22 minute  s epicentrom 2 km sjeveroistočno od Kašine. Magnituda potresa iznosila je 1,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III - IV stupnja EMS ljestvice, dok je hipocentar potresa bio na dubini od oko 10 km.  Kako se radilo o vrlo slabom potresu tijekom radnog vremena kad u prostoru ima i podosta buke, malo ga je tko osjetio ili čuo.


Nakon gotovo godine dana ponovo smo imali malo aktivnije geološke događaje koji su nas podsjetili da živimo na trusnom području, te se tome moramo i prilagoditi, najbolje sigurnijom novogradnjom ili protupotresnim ojačanjem postojećih zgrada.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account