Ocjenjivanje rada dobrovoljnih vatrogasnih društava

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 12.1.2017. 16:48:25
Ocjenjivanje rada dobrovoljnih vatrogasnih društava

Foto: Vlado Beštak - Veterani DVD-a Belovar

U mjesecu siječnju Vatrogasna Zajednica Grada Zagreba započinje ocjenjivanje aktivnosti svojih članica, DVD-a na području Grada Zagreba koji su članovi krovne vatrogasne udruge Grada Zagreba. Nakon završetka postupka ocjenjivanja radi se konačna rang lista svih društava.
Tijekom protekle godine Zajednica pažljivo prati rad dobrovoljnih vatrogasnih društava i temeljem definiranih kriterija sustava bodovanja vrednuje rad svakog Društva i potiče natjecanje među njima. 

Vatrogasna zajednica Grada Zagreba jedina u Hrvatskoj temeljem takvog sustava bodovne liste, potiče dobrovoljna vatrogasna društva da tijekom cijele godine stručno osposobljavaju svoje članove i ispunjavaju zacrtani godišnji plan i program iste, kako bi u svakom trenutku bili što spremniji u obavljanju vatrogasnih zadataka na preventivi i zaštiti od eventualnih požara ili drugih prirodnih katastrofa.

Osnovni elementi bodovanja su:
-          broj članova društva s vatrogasnim ispitom i liječničkim uvjerenjem
-          broj članova koji su sudjelovali na osposobljavanjima i seminarima
-          broj članova vatrogasne mladeži i djece
-          sudjelovanje na natjecanjima mladeži i vatrogasaca
-          odaziv na vježbu po pozivu
-          ispravnost i urednost vatrogasnih vozila i opreme
-          izvođenje pokaznih vježbi i obveznih tema edukacija vlastitog članstva
-          realizacija „mjeseca zaštite od požara“
-          ažurno vođenje tajničke dokumentacije i knjige zapovjednika
-          uređenje vatrogasnog doma i okolice.
 
Jučer smo prisustvovali ovoj aktivnosti u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Belovar, društvu koje neprekidno djeluje od 1944. godine, i u kome se gotovo svake godine, pa tako i ove, vidi napredak u bodovnom stanju. Osobito je to izraženo u povećanju broja članova vatrogasne mladeži i djece te njihovih aktivnosti, kojima se u ovom društvu posljednjih nekoliko godina posvećuje posebna pažnja.

Povjerenstvo za bodovanje je kao i svake godine detaljno pregledalo opremu i vozila, tajničku i zapovjednu dokumentaciju kao i provelo prozivku kompletnog operativnog članstva i dijela mladeži koja nije  sudjelovala u ekipama na redovnim natjecanjima.

Nakon provedenog ocjenjivanja ustanovljeno je da je DVD Belovar za 2016. godinu sakupio sveukupno odličnih 762 boda, što je procijenjeno kao rezultat vrijedan pažnje i potvrda prošlogodišnjeg rezultata. Ovim rezultatom DVD Belovar očekuje plasman među prvih 10 društava u Vatrogasnoj Zajednici Grada Zagreba, što je za ovako, po brojnosti malo vatrogasno društvo, zaista rezultat vrijedan pažnje. 




Create Account