Policija poziva građane na suradnju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.2.2017. 22:40:22
Policija poziva građane na suradnju

Foto: Sesvete danas arhiva

Mnogi građani Sesveta osjećaju se sigurno, ali ima i onih koji su zbog vlastitog lošeg iskustva, ili zapazujući negativnosti u mjestu življenja, skloniji svoj osjećaj nazvati nesigurnim. Na takvo razmišljanje potaknulo nas je pismo jednog našeg čitatelja kojeg smo primili u naš fb inbox, a čiji identitet (ime i prezime poznato redakciji) želimo zaštititi. Pismo prenosimo u cijelosti bez naše intervencije:

"Danas prilikom dolaska u Kaufland, me zaštitar u garaži upozorio da pazim na svoje stvari jer po garaži hodaju bugarski romi i kradu. Zahvalio sam se gospodinu na upozorenju, ali to je upozorenje za sve nas koji hodamo po našim Sesvetama i okrećemo glavu od problema.

Naime, već duže vrijeme po Sesvetama hodaju takozvani "šareni", romi bugarskog, rumunjskog i ne znam kojeg sve podrijetla ne. Mene konkretno zanima tko su ti ljudi, čime se bave i što rade u Hrvatskoj? Koliko vidim, dobro žive, ne oskudjevaju kao mi koji smo tu rođeni. Bave li se te osobe kriminalom, što rade, kako to da im djeca koje ima jako puno s njima ne moraju u školu? Kakvu dozvolu imaju? Boravka ili radnu?

Mene to brine jer sam živim u Sesvetama, djeca idu u školu i brinem se za njihovu sigurnost. Mislim da imamo pravo znati! A ja kao pojedinac ne mogu nikoga pitati, niti znam kome se obratiti. Pa ako Vi možete, bilo bi mi drago, kao vjerujem, i većini sesvećana".

Želeći pomoći, a i sami doznati nešto više, uputili smo policiji molbu za komentar pisma. Evo najvećeg dijela odgovora zanimljivog čitateljima:

"Zahvaljujemo na Vašem mailu koji doživljavamo u kontekstu zajedničke brige za Grad Zagreb i naše sugrađane. Na ovaj ste način iskazali zajednički interes policije i građana. Mi to shvaćamo kao Vaš prilog očekivane ali i pojačane „budnosti“  građana i suradnji s policijom, ne samo radi uočavanja negativnih stvari, nego radi zajedničke obveze – stvaranja osjećaja sigurnosti. Stoga pozdravljamo vaš čin koji može potaknuti razmišljanje na samozaštitno ponašanje kao i na suradnju s policijom.
Između ostaloga, kroz naše istupe u javnosti, građane upućujemo  i pozivamo da se s punim povjerenjem obrate policiji. Zato upućujemo građane da u slučaju bilo kakvih problema glede stanja ili osjećaja sigurnosti pa čak i po ovom pitanju koji navodite u Vašem mailu, ostvare kontakt s kontakt – policijom područne policijske postaje Zagreb (policijskom postajom Sesvete op.a.)   ili da se s punim povjerenjem jave na 192 kako bi pravovremeno i u skladu s očekivanjima građana usmjerili službu, pružili intervenciju i slično…

 Dakle, glede vašeg maila, policija ne samo da mora postupati po svakom pozivu ili drugoj vrsti kontakata, nego i policija računa na poziv građana.

 Svaka prijava građana tj. svaki mail i upit koji zaprimimo (i od građana), opet nas usmjeravaju na trenutne probleme koje samostalno ili uz pomoć zajednice rješavamo. Zato upućujemo građane da u slučaju bilo kakvih problema glede stanja ili osjećaja sigurnosti ostvare kontakt s policijom ili da se s punim povjerenjem jave na 192  kako bi pravovremeno i u skladu s očekivanjima građana usmjerili službu, pružili intervenciju i slično…

Svako neprijavljivanje kaznenog djela, prekršaja ili drugog što izaziva osjećaj nesigurnosti i slično, u biti omogućava i „osnažuje“ počinitelja na svoje protupravnosti, u kontekstu kako izostaje bilo koja vrst reakcije, od zajednice do policije, te se na taj način svojim „nesudjelovanjem“, sudjeluje ili ne sudjeluje u stvaranju sigurnog okruženja".

Dakle, nemojte se sramiti ili bojati kontakta s policijom, slobodno dojavite sva svoja zapažanja na sigurnosti svih nas. A o konkretnim pitanjima policija je uputila autora pisma da se javi u policijsku postaju Sesvete gdje će dobiti sve odgovore na svoja pitanja.


Create Account