Poluruševina u središtu Sesveta ugrožava živote građana

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.5.2020. 10:50:07
Poluruševina u središtu Sesveta ugrožava živote građana

Foto: Sesvete danas/Borko Samec

Prodavaonica i upravna zgrada negdašnjeg Sesvetskog magazina, danas poluruševina, osobito nakon potresa, ugrožava živote prolaznika.



O ovom građevinskom ruglu usred Sesveta svojedobno smo već pisali, međutim posebnih reakcija na to nije bilo. Zgrada negdašnjeg Sesvetskog magazina u kojoj je u prizemlju bila trgovina odnosno "željezara" kako se takva prodavaonica kolokvijalno zove, a na katu prostorije uprave poduzeća, već dugi niz godina nije u funkciji. Poduzeće je propalo, no sljednici postoje u čijem su vlasništvu i nekretnine kao što je ova zgrada. 


Iako formalno ima vlasnika, zgrada je zapuštena i napuštena, kažu mjesto okupljanja narkomana, no čini se da je u tako lošem stanju da ni oni više u nju ne ulaze. Nedavni veliki potres oštetio je zgradu, posebice krov koji prijeti urušavanjem, a svaki crijep koji bi u bilo kojem trenutku mogao pasti s krova bio bi poguban za nesretnog prolaznika. Zgrada se nalazi u neposrednoj blizini autobusne stanice na južnom dijelu Zagrebačke ceste. 


Mnogi putnici često uz nju stoje čekajući autobus pri tom ne sluteći kakvoj se ugrozi izlažu. 


Pitamo se, iako se radi o privatnom vlasništvu, postoji li u ovoj državi kakav zakon ili propis koji bi mogao naložiti vlasniku hitno rješavanje problema. Naravno da postoji. I lokalna vlast dužna je po tom propisu postupiti u interesu očuvanja života i zdravlja drugih građana. U ovom slučaju nadležan je Grad Zagreb koji ima više alata kojima bi mogli riješiti ovaj problem. Kada bi htjeli odnosno, kada bi ih se to ticalo, jer ovo nije u središtu grada, nego u Sesvetama, pa se stoga čini da im to uopće nije važno.


Prema onome što smo doznali, problem bi trebalo riješiti gradsko Komunalno redarstvo. Ono je dužno naložiti vlasniku rješenje problema na način da se nektretnina dovede u red kako ne bi bila ugroza drugima, a drugi je način da po nalogu redarstva Grad angažira određene izvođače koji bi napravili potrebne radnje na račun vlasnika. Naravno da Grad uvijek ima instrumente naplate, u to ne treba sumnjati.  


Potrebna je samo volja. Novinari nisu ti koji rješavaju problem, nego na njega ukazuju ne bi li potaknuli njegovo rješavanje, a to je ujedno odgovor građanima koji već dulje vremena nam pišu i javljaju se o toj temi. Evo ponovo ukazujemo na problem ostavštine Sesvetskog magazina i nadamo se da će naše Komunalno redarstvo, koliko god im bilo teško, konačno početi rješavati taj veliki sigurnosni problem.  


Ne copramo, ali ne daj Bože da se prije negoli se išta pokrene, nekome nešto dogodi.  


Create Account