Predstavljamo sesvetsko gospodarstvo: Korneti Židak

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.2.2017. 21:11:35
Predstavljamo sesvetsko gospodarstvo:  Korneti Židak

Foto: Sesvete danas

U serijalu objava kojima ovim napisom krećemo u ritmu jednom tjedno, predstavljat ćemo zanimljive sesvetske obrte ili poduzeća koja imaju zanimljive proizvode, usluge ili statuse.


Jedna od vrlo zanimljivih naših firmi je poduzeće Korneti Židak, a kojima upravo polako započinje nova sezona sa zaključivanjem poslova za ovu godinu i intenziviranjem proizvodnje.

Sam naziv tvrtke nudi opis njenog proizvoda, dakle riječ je o slastičarskim kornetima u koje slastičari stavljaju više ili manje fine slatke zamrznute kuglice. Povod prvenca ove serije napisa jest, kao što rekosmo, polagani završetak sezone rekonstrukcije, obnove i modernizacije strojeva i opreme, te početak proizvodnje, jer riječ je o izuzetno sezonskoj proizvodnji, koja završava uglavnom prije negoli završi sezona lizanja. No, ima još jedan razlog. Naime, počele su upravo prve pripreme za veliku obljetnicu, obilježavanje pedeset obljetnice početka rada preteče današnjeg poduzeća.

"Daleke 1968. godine moj je otac vrativši se iz vojske, te zaradivši nešto novaca na zidariji, a kao učeni slastičar i to baš u smjeru keksi – vafli, otvorivši obrt početo raditi jednim strojem", kazuje nam današnji vlasnik i direktor poduzeća Darko Židak, sin osnivača čija cijela obitelj sudjeluje u ovom poslu. Svojim kornetima opskrbljuju slastičare na području cijele Hrvatske, ali i u inozmestvu. Tako se Korneti Židak nalaze na tržištu Njemačke, Austrije, Slovenije i Mađarske.

Uz obitelj kornete stvara deset zaposlenih, a za vrijeme najveće gužve tijekom najudarnijih pet sezonskih mjeseci, zna zaposliti još desetak, pa i do dvadeset sezonaca. Uz kornete započeli su proizvodnju mlinčeka, malih okruglih 7 – 8 cm u promjeru slanih grickalica, koje bi mogle uskoro zasjeniti sve do sada nama poznate štapiće, kikirikije i ostale grickalice. Riječ je o gotovo istoj stvari kakve su nekad radile naše bake, kad su pekle mlince na šparetu, ovdje u praktičnoj veličini i modernijoj varijanti.

A što se tiče recepture tijesta za kornete, Darko inače vrlo pričljiv, šuti kao zaliven. Naravno, to je poslovna tajna, a mnogi slastičari će reći, da je kornet jednako važan kao i sladoled, jer dobar kornet tako prija na kraju lizanja. Stoga nakon nadajmo se skorog dolaska proljeća i toplijeg vremena, kad krenete u slastičarnu po sladoled, možda čete baš zagristi u kornet firme Korneti Židak iz Markovog Polja.

A o jednom drugom poslu koji je nastao iz korneta, o slastičarni Martina i finim domaćim kolačima, nekom drugom prigodom.


Create Account