Prije 30 godina eksplodiralo je vojno skladište Gliboki jarek

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.4.2024. 12:00:47
Prije 30 godina eksplodiralo je vojno skladište Gliboki jarek

Foto: Screenshot Youtube

Stotine tona eksploziva i raznog streljiva, te raketa za VBR uništeno je u stotinama eksplozija tijekom velikog požara vojnog skladišta Gliboki jarek.



Na jučerašnji dan, 7. travnja 1994. godine u vojnom skladištu Gliboki jarek došlo je do incidenta koji je i dan danas obavijen velom tajne što se tiče njegova uzroka. Veliki požar koji je prouzročio stotine što velikih i jakih, što manjih detonacija za posljedicu je imao šestoro mrtvih odnosno nestalih u požaru i eksplozijama, ostaci njihovih tijela nisu nikada pronađeni. Također bilo je ranjeno sedamnaestoro građana od kojih dvoje djece, dok je teže ili lakše bilo oštećeno desetke obiteljskih kuća. 


Nikada nije sa sto postotnom sigurnošću utvrđeno što je bio uzrok velike nesreće, a najvjerojatnije su tri teze. Moguće je da se radilo o nepravilnom rukovanju viljuškarom uslijed čega je s njega pao eksplozivan teret i aktivirao se, slijedeće je da se radilo o nepravilnom varenju, te da je sve krenulo iz skladišta br. 4 gdje je eksplodirala protutenkovska mina koja je izazvala požar i kasnije lančanu reakciju.


Ogromne eksplozije naprosto su po Sesvetama i okolici sijale stotine raznih granata, VBR raketa i mina. Kasnije je utvrđeno kako je sva sreća da su se ipak poštovali sigurnosni protokoli, pa su sve te granate koje su od eksplozije letjele unaokolo bile bez upaljača što ih je spriječilo da eksplodiraju inače bi šteta bila daleko veća. 


Požar i eksplozija započela je u rano popodne u 13,45 i odmah je oglašena opća opasnost nakon čega su građani potražili zaklon, a u krugu 2 km od skladišta građani su evakuirani na sigurno. Opća opasnost radi stotina rasijanih eksplozivnih sredstava trajala je još dva dana nakon početka požara.


Nakon ove velike nesreće pooštrene su mjere sigurnosti u vojnim skladištima, a prostor na kojem se skladište nalazilo još uvijek nije dobilo novu namijenu. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.3.2022. 11:43:19

Create Account