S Danom žena, Hrvatska žena uselila u novi prostor

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.3.2017. 23:18:36
S Danom žena, Hrvatska žena uselila u novi prostor

Foto: Sesvete danas

Sesvetski ogranak udruge Hrvatska žena, blagoslovom prostora na Dan žena počela je koristiti novi prostor koji im je dodijeljen u sklopu sesvetske vijećnice tzv. Plave dvorane.


Jedna od najstarijih i nadugovječnijih udruga u našoj zemlji, Hrvatska žena, kontinuirano djeluje na ovim našim prostorima od 25. studenog 1990. no, njena povijest seže puno dublje u prošlost. Još davne 1921. godine književnica i novinarka Marija Kumičić osnovala je Društvo Hrvatska žena koja se bavila prvenstveno humanitarnim pitanjima, ali i pitanjima položaja žena.

Uz spomenutu, ovo su društvo tada poduprle i počele djelovanje u njemu jedne od tada najuglednijih žena ondašnjeg hrvatskog društva kao primjerice Jagoda Truheljka, Jelisava Horvat i Zora Trnski. Zbog svog djelovanja koji nije bio kompatibilan s ondašnjim ustaškim režimom, 1943. godine zabranjuje im se rad, a mnoge aktivistice tada odlaze u Ameriku gdje nastavljaju radom društva do današnjeg dana, zato govorimo o kontinuitetu.

Iako je rad društva zabranio ustaški režim, niti onaj nakon njega nije bio sklon takvoj ženskoj udruzi ponajviše zbog njena nacionalnog prizvuka, ali i katoličke provinijencije članica. Bježeći usred rata iz Hrvatske, žene su ponijele i originalni njihov znamen, grb udruge, ustvari hrvatsku šahovnicu na drvenoj podlozi preko koje je natpis Hrvatska žena. Taj su grb desetljećima u svojoj udrugi u Chicagu žene brižljivo čuvale, da bi ga obnavljanjem rada udruge u Hrvatskoj, vratile u njegovu kolijevku i danas originalni grb krasi i nove prostorije u Sesvetama.

Od obnoviteljske skupštine krajem 1990. do danas, udruga je koristila prostorije sesvetske HVIDR-e, što je i logično jer je dio svog humanitarnog rada, posebice u vrijeme rata i neposredno nakon njega, rad Hrvatske žene bio usmjeren ka ublažavanju posljedica rata na svaki mogući način. Iako u izvrsnoj suradnji sa svim braniteljskim udrugama, članice sesvetske Hrvatske žene jučer su bile iznimno sretne, jer su konačno dobile svoj prostor.

Ured mali, al mu niš' ne fali, našalila se jedna članica. Prostoriju je blagoslovio sesvetski župnik vlč. Mario Migles, a nastavak izvrsnog rada poželio izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Marijan Tomurad.  "Iako nam je i do sada bilo dobro raditi, jer imamo izuzetno dobre odnose s našim braniteljima kod kojih smo bili u podstanarstvu, raduje nas što smo konačno nakon toliko vremena dobile vlastiti prostor u kojem ćemo kreirati našu aktivnost s još više žara i entuziazma", kazala je prilikom blagoslova novog ureda predsjednica udruge Mira Halapa.

Potom je uručena i nekolicina zahvalnica, a dvije su dobili i mediji koji prate rad udruge. Radio Martin, koji dugi niz godina izvještava o aktivnostima Hrvatske žene, te naš portal, Sesvete danas, koji je kao novi, tek osnovani medij upravo počeo pratiti rad udruge, pa nas je ova zahvalnica malo i zatekla, ali dala i dodatan motiv za praćenje budućeg rada Hrvatske žene.

A kako čujemo, već uskoro kreću nova aktivnosti koje ćemo na vrijeme najaviti. Još jednom svim članicama Hrvatske žene čestitamo njihov dan i kvalitetan rad.

Na video snimci predsjednica društva Hrvatska žena Mira Halapa predstavlja društvo.


Video: Snimatelj: Josip Žagar

Create Account