Gradi se manji segment buduće biciklističke magistrale Zagreb - Dugo Selo, osmišljene prije desetak godina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.5.2024. 13:43:02
Gradi se manji segment buduće biciklističke magistrale Zagreb - Dugo Selo, osmišljene prije desetak godina

Foto: Agronomski fakultet Zagreb

Ideja koja postoji već dugi niz godina čini se da je konačno pala na plodno tlo, počela je izgradnja ispod željezničkog vijadukta, no, nadajmo se da neće stati samo na tih 1200 metara od zamišljenih 23 kilometara.



Biciklistička staza od Studentskog centra u Zagrebu, preko Sesveta do Dugog Sela čini se da se polako počinje ostvarivati, sudeći barem po prošlotjednom otvorenju radova na stazi ispod željezničkog vijadukta uz dio Branimirove od Zavrtnice do Svetica u dužini od 1200 metara. Najavio je gradonačelnik Tomašević tada izgradnju staze od Studentskog centra skroz do Dugog Sela. 


Ta je ideja inače stara već desetak godina. Prvi se njome počeo baviti Sindikat biciklista, da bi uskoro kroz projektni zadatak njome se bavili studenti krajobrazne arhitekture Agronomskog fakulteta u Zagrebu i to još 2013. godine, da bi 2016. godine Agronomski fakultet objavio "Krajobrazno idejno rješenje uređenja biciklističkog koridora istočnog dijela Grada Zagreba" u dužini od 23,8 kilometara. Cijeli projekt je bio podijeljen u 8 cjelina ili dionica, a najveći dio te biciklističke magistrale prolazio bi uz željezničku prugu čime pojas uz nju oživio. 



O tom idejnom projektu u javnosti je često istupala udruga Zelene i plave Sesvete u čije ime je krajobrazni arhitekt Marijo Spajić posebno razradio dionice kroz Sesvete.


Brže od Sesveta do Zagreba na biciklu?


Izgradnja cijele biciklističke magistrale do Dugog Sela ponukala bi mnoge korisnike bicikala da se umjesto osobnim ili javnim prijevozom, koriste biciklima za odlazak na posao. 


Nadajmo se da se ovaj za okoliš, ali i moderan način življenja projekt neće ostvarivati narednih desetak godina, nego da će biti ubrzano njegovo ostvarenje. Ova sadašnja prva dionica ispod željezničke pruge trebala bi biti završena do kraja ovog ljeta.


Prijedlozi pješačko-biciklističkih staza u Sesvetama



Podsjećamo da je udruga Zelene i plave Sesvete iznijela i prijedlog pješačko-biciklističke staze uz Vuger potok od Sesveta do Vugrovca,  za sada je od te ideje izrađena tek šetnica od Zagrebačke ceste do rasadnika, a koju danas koriste mnogobrojni Sesvećani. Većina njih očekuju nastavak i tog projekta. 


Prijedlog uređenja pješačko-biciklističke staze od Sesveta do Vugrovca


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.4.2024. 14:25:18

Create Account