Sesvetski vinogradari obilježili Vincekovo u Bukevju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.1.2023. 17:07:01
Sesvetski vinogradari obilježili Vincekovo u Bukevju

Foto: Vladimir Beštak

Članovi udruge vinograra i vinara Zagrebačko vinogorje ove su godine u subotu, 21. siječnja organizirali Vincekovo u vinogradu novog člana Marka Hukleka iz Bukevja.



Ovogodišnji blagdan sv. Vinka vinogradari Udruge Zagrebačko vinogorje koju uz pojedine članove iz nekih drugih četvrti većinom čine vinogradari Sesveta, a od nedavno i izvan zagrebačkog područja, iz Bukevja kraj Lakteca, područje Grada Svetog Ivana Zeline. 


Po pravom ali lijepom zimskom vremenu, ne odveć hladnom za zimske uvjete, ali uz sniježak, u vinogradu mladog vinogradara Marka Hukleka, rođaka sada već slavnog sesvetskog sportaša, hrvača Ivana Hukleka obavljen je tradicionalni vincekovski obred, a potom je ispred lovačkog doma LD Srndač pod velikom, grandioznom sjenicom i pokraj nje održano tradicionalno druženje okupljenih uz, već po navadi, pečenje kobasica i špeka na štapu, na vatri naloženoj ispred lovačkog doma, a pod sjenicom kuhali su se kobasi i vino, nudili kolači, a mnogi su uz "domaču" glazbu i zaplesali. 


U protokolu u vinogradu domaćinovo trsje blagoslovio je donjozelinski župnik vlč. Dragutin Smrkulj. Nazočne je pozdravio zelinski gradonačelnik Hrvoje Košćec, predsjednik vinarske udruge Stjepan Škrapec, te domaćin Marko Huklek.  Svakako u moramo spomenuti i tajnicu udruge Željku Bastalić koja je odradila lavovski dio posla u cijeloj organizaciji, kao i cijelu obitelj Huklek.


Uz glazbu i ples društvo se zabavljalo do smiraja dana, jer po tradiciji, Vincekovo se uvijek održava na otvorenom i potem se ide doma, ili po navadi, več  ko kam oče. 


Na Vincekovo odazvao se iznenađujuće veliki broj posjetitelja, njih više od stotinu od kojih je značajan dio bio planinara HPD-a Lipa. O planinarskom dijelu pohoda na Vincekovo piše Vladimir Beštak:


Obilježavanju Svetog Vinka na poziv VVU „ZAGREBAČKO VINOGORJE“ već godinama se odazivaju planinari HPD LIPA SESVETE planinarskim hodanjem po vinorodnim bregima. Kako je ovo obilježavanje svaki puta u drugom vinogradu i na drugoj lokaciji lokalnih vinogradara, tako je to izuzetna prigoda da se upozna što više naših lijepih, domaćih brda. Ovog su puta planinarenje  započeli u Laktecu, te preko šume Leskovec i uz Cernički brijeg nakon jedan sat stigli do naselja Bukevje gdje su sudjelovali u programu domaćina, dajući i svoj doprinos tradiciji Vincekovog. Interes za sudjelovanjem u ovakvim događanjima u društvu je sve veće tako da je ove godine bilo 50 planinarki i planinara.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.1.2024. 15:33:14

Create Account