Stožerno vatrogasno društvo naše gradske četvrti, DVD Sesvete na skupštini potvrdilo izniman rad

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.3.2024. 10:53:07
Stožerno vatrogasno društvo naše gradske četvrti, DVD Sesvete na skupštini potvrdilo izniman rad

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Čak 55 operativaca u DVD-u Sesvete spremni su za izlazak na intervencije kojih je lani bilo 70.



DVD Sesvete je stožerno društvo Gradske četvrti Sesvete, uz Kašinu i Moravče A društvo u protupožarnom planu Grada Zagreba. Dakle, stožerno sesvetsko vatrogasno društvo DVD Sesvete održalo je u subotu u velikoj dvorani svog vatrogasnog doma redovnu godišnju skupštinu na kojoj je zapovjednik Drago Ruga, ujedno i zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, podrobno obrazložio aktivnosti koje je društvo odrađivalo u protekloj godini.


DVD Sesvete ovog trenutka broje 122 člana, a od čega 37 članova mladeži, 55 operativnih članova s važećim  liječničkim uvjerenjem spremnih za izlazak na intervencije, 38 ostalih aktivnih članova i 2 veterana. U  garažama je trenutno 8 vozila od  kojih 2 navalna vozila, autocisterna, terensko teretno vozilo - šumar, terensko vozilo i tri kombi vozila.


U prošloj godini izašli su na 70 intervencija, od kojih je bilo 4 požara otvorenog prostora, 6 požara stambenih objekata, 9 požara gospodarskih objekata, jedan požar vozila, dvije prometne nesreće, 6 ispumpavanja vode i 11 tehničkih intervencija. U svi tim intervencijama  sudjelovao je ukupno 31 operativni vatrogasac.  Najviše tehničkih intervencija u proteklog godini bilo je nakon ekstremnog nevremena.


Sudjelovali su i sami organizirali mnoge vježbe, te sudjelovali i na natjecanjima, ponajviše djece i mladeži. Još jednom treba spomenuti i novost,  vatrogasno dežurstvo kroz tjedan od 8 do 18 sati, što je potrebno obzirom da se radi o radnom vremenu kad su dobrovoljni vatrogasci na poslu i time onemogućeni u dolasku na intervenciju.  U prošloj su godini pripadnici dežurstva u kojoj su u smjeni četvorica vatrogasaca izašli su na 35 intervencija, što dovoljno govori o potrebi i ispravnoj odluci djelomične profesionalizacije dobrovoljnih vatrogasaca na mjestima dežurstava, a to su na području Zagreba Sesvete, Moravče i Kupinečki Kraljevec.


Takav izniman rad prepoznaju mnogi, od službenih institucija do kolega vatrogasaca, ali i običnih ljudi koji su svjesni potreba i uloge vatrogasaca u našem društvu. Stoga su na skupštini nazočili i skup pozdravili saborski zastupnik Ante Deur, koji je, kao član saborskog odbora za sigurnost u čiji resor potpada i vatrogastvo, umnogome pomogao gradskoj vatrogasnoj zajednici, što znači i velikoj većini vatrogasnih društava oko nabave opreme novcem iz EU fondova.  


Nadalje obratio se također saborski zastupnik Davor Bernardić i sam član vatrogasnog društva Zapad, predsjednica VGČ Sesvete Ines Sosa Meštrović, Tomislav Resman, pomoćnik zapovjednika JVP-a za tehniku i taktiku, te na koncu, kako to uvijek biva, posljednji na vatrogasnoj skupštini govori delegat VZGZ-a, a to je ovaj put bio sam predsjednik zajednice Srećko Bahlen koji je još jednom naglasio novi način rada zajednice s dodatnim sredstvima za sva aktivna vatrogasna društva kojima se posebno i prvenstveno želi potaknuti rad s djecom i mladima kako bi se osigurala budućnost dobrovoljnog vatrogastva.


Mnoge kolege vatrogasci bili su nazočni na skupu, tako su se obratili predstavnici bratskih vatrogasnih društava, PGD Mestinje iz Slovenije, DVD Prelog i DVD Vela Luka, dok su skupštini nazočili predstavnici vatrogasnih društava iz velikog broja hrvatskih županija. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.3.2023. 17:04:06

Create Account