U Sesvetama održana projekcija filma o narodnom svecu Jozi Furundžiji

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.1.2024. 9:36:12
U Sesvetama održana projekcija filma o narodnom svecu Jozi Furundžiji

Foto: Ines Sosa Meštrović

Vrlo zanimljiva priča o mistiku i narodnom svecu Jozi Furundžiji iz srednje Bosne izazvala je veliko zanimanje Sesvećana.



U prepunoj dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete u četvrtak, 4. siječnja 2023. održana je promocija filma Jozo Furundžija redatelja Matije Ricova. Na početku okupljene je pozdravio Nikola Stanić i predstavio ovaj film iz serijala Anonimni sveci hrvatskog naroda.  


U filmu je prikazana vrlo zanimljiva priča o Jozi, mistiku i narodnom svecu iz srednje Bosne (Dobretići – Pougarje) te brojna svjedočanstva onih koji su po Jozinu zagovoru dobili milosti. Od njegove smrti prošlo je sto godina, a njegov grob i dalje posjećuje mnoštvo hodočasnika.Ovaj veliki čovjek nakon obraćenja postaje isposnik i mistik te je osim posta i molitve postaje veliki evangelizator. Brojni svjedoci u filmu svjedoče o ozdravljenjima i čudima o kojima su čuli od svojih predaka ili su sami doživjeli. Po riječima tamošnjeg župnika, fra Jure Tokalića dokumentacija je poslana u Vatikan koji nakon ispitivanja može započeti proces za proglašenjem Joze Furundžije blaženim.


Završetak filma popraćen je velikim pljeskom. Nadamo se da će i drugi ovakvi filmovi biti predstavljeni široj sesvetskoj javnosti.


Tekst: Ines Sosa Meštrović



Create Account