Uskrsnuće, izložba u Muzeju Prigorja - Botteri, Jakubin i Meglić

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.3.2021. 13:38:57
Početak: 01.04.2021. 18:00
Uskrsnuće, izložba u Muzeju Prigorja - Botteri, Jakubin i Meglić

Foto: Plakat

Izložbu će biti otvorena u četvrtak 1. 4. ispred Muzeja Prigorja, a moći će se razgledati od petka kad će biti dostupan i virtualni razgled na  mrežnoj stranici muzeja, kao i katalog.



Trojica eminentnih hrvatskih umjetnika, trojica slikara, pedagoga, i za ovu izložbu ne manje bitno - istinskih vjernika, na Veliki četvrtak, uoči najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa posvećuju svoju sliku Onome koji je Svojom žrtvom posvetio nas. Tematizirajući Kristovu muku i uskrsnuće, Josip Botteri Dini, Marijan Jakubin i Vladimir Meglić, izložbom upriličenom u Velikom tjednu, „uskrsavaju“ i sliku kao noseći likovni medij, revalorizirajući njezinu vrijednost i potentnost u prijenosu univerzalnih estetskih i vječnih duhovnih vrednota. Njihovo beskompromisno nepodlijeganje trendovima te motivska i majstorski izvedbena prepoznatljivost, obogaćuju ne samo hrvatsko, već i europsko slikarstvo, dostižući vrhunac upravo u transcendentnim prostorima sakralnog. 


Ove neosporne slikarske virtuoze koji strpljivo i svestrano grade vlastito umjetničko postojanje povezuje jedinstveno umjetničko i intelektualno promišljanje, ukorijenjeno u vjeri u Boga koji je Ljubav i koji nam je darovao život. Život kojeg oni očituju u „uskrsnuću“ vlastite slike. (Sanda Stanaćev Bajzek) 


Izložba se može razgledati do 23. travnja 2020. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru.



Create Account