Dubrovnik Forum 2017: Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost JIE

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 30.6.2017. 9:11:26
Dubrovnik Forum 2017: Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost JIE

Foto: Dubrovnik Forum 2016; YouTube

Sigurnost i stabilnost Sredozemlja, gospodarstvo i okoliš te interkulturalni dijalog, obrazovanje i mladi teme su 12. međunarodne konferencije Dubrovnik Forum koja se u subotu održava pod nazivom „Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi“.


Težište rasprava na ovogodišnjem Dubrovnik Forumu je Jadransko-mediteransko područje koje je zemljopisno dodirna točka, a ujedno i raskrižje Bliskog Istoka, sjeverne Afrike i Europe, najavljuje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Dubrovački skup, koji bi trebao otvoriti premijer Andrej Plenković, i ove će godine, u skladu s tradicijom, biti posvećen najaktualnijim temama o kojima će se raspravljati kroz tri panela.

Prvi, pod nazivom "Mir, sigurnost i stabilnost", bavit će se zajedničkim izazovima sigurnosti i stabilnosti na Sredozemlju i u susjednim područjima. Migracije, rješavanje sukoba, otpornost, demografija, radikalizacija, terorizam te ekstremizam izazovi su o kojima će se raspravljati. 

"Gospodarstvo, međupovezivost i okoliš: Razvijanje prilika za poslovanje na istočnom Sredozemlju", naziv je drugog panela usredotočenog na gospodarske projekte.

"Jadransko-mediteransko i jugoistočno područje Europe kriju mnoge neiskorištene mogućnosti za nove pomorske i zračne veze koje mogu potaknuti trgovinu i turizam te poboljšanje komunikacije među narodima", navodi se u uvodu panela u kojem će sudjelovati ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

"Ulaganje u mlade ulaganje je u sigurnost", moto je trećeg panela pod nazivom "Interkulturalni dijalog, obrazovanje, mladež", kojim će moderirati potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Mir i toleranciju treba promicati kroz interkulturalni i međuvjerski dijalog, spajajući ljude, a raspravljat će se o proširenju mogućnosti za mlade s naglaskom na obrazovanje, akademsku mobilnost, zapošljavanje i poduzetništvo.


O povijesti dubrovačke vanjskopolitičke konferencije 

Dubrovačka vanjskopolitička konferencija počela je kao Croatia summit, a 2013. godine promijenila je naziv u Croatia Forum. Od 2016. naziva se Dubrovnik Forum.

Prvi skup održan je pod nazivom "Zaokruživanje europske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju" u doba kada je Hrvatska tek počela pregovore za članstvo u EU.

Idućih godina teme su bile sigurnosna pitanja, proces euroatlantskih integracija, globalni izazovi regije, ulaganja i razvoj, energetska sigurnost, a 2014., kada je Hrvatska već bila članica EU-a forum se fokusirao na proces europske integracije zapadnog Balkana.

Godine 2016. jačanje suradnje 12 zemalja inicijative Jadran-Baltik-Crno more pod nazivom "Snažnija Europa-spajanje sjevera i juga", predstavili su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i njezin poljski kolega Andrzej Duda koji će početkom srpnja biti domaćin toj inicijativi u Varšavi gdje će, kako je najavljeno, važan govor održati i američki predsjednik Donald Trump.

Panelisti na ovogodišnjem skupu su ministri vanjskih i unutarnjih poslova zemalja regija ili njihovi zamjenici, znanstvenici iz političkih i mirovnih centara, a među ostalima i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Hoyt Brian Yee, glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Goran Svilanović, regionalni direktor Međunarodne organizacije za migracije Eugenio Ambrosi, predstavnici Europske komisije i OECD-a te predstavnici vjerskih zajednica.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.10.2019. 21:31:24

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account