HBOR, HAKOM i HUP dobitnici Mamforce standarda

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 10.5.2017. 17:07:05
HBOR, HAKOM i HUP dobitnici Mamforce standarda

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ ik

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) dobitnici su Mamforce standarda koji se, dodjeljuje organizacijama koje uspješno organiziraju posao i radno okruženje uz poštovanje načela ravnoteže profesionalnog i privatnog života te jednakih mogućnosti profesionalnog razvoja i napredovanja.


U sklopu dodjele Mamforce standarda, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, u srijedu je predstavljen i najnoviji prijedlog zakonodavnih i nezakonodavnih inicijativa Europske komisije donesenih s ciljem lakšeg usklađenja privatnog i poslovnog života.

Mamforce standard se dodjeljuje kompanijama u državnom vlasništvu, vladinim institucijama i tijelima te malim i srednjim tvrtkama koje su uspješno prošle neovisnu procjenu uvjeta rada i postojećih praksi upravljanja ljudima te koje će u sljedećem razdoblju, temeljem dobivenih preporuka, implementirati nove prakse u domeni odgovornosti prema obiteljskim obavezama zaposlenih i omogućavanja ravnopravne rodne zastupljenosti na upravljačkim pozicijama.

Ukupna vrijednost projekta je oko 437.000 eura, od čega Europska unija sudjeluje sa 350.000 eura.


U obrazloženju dodjele Mamforce standarda HBOR-u ističe se da zapošljava 68 posto žena i 32 posto muškaraca, a s obzirom na visoki udio žena i broj male djece zaposlenika, među prednostima se ističe klizno radno vrijeme koje omogućuje  lakše usklađenje privatnog i poslovnog života.

HAKOM broji 174 zaposlenika s podjednakim brojem muškaraca i žena, a udio žena na rukovodećim pozicijama srednjeg menadžmenta je 45 posto. HAKOM se, navodi se, može pohvaliti izuzetno niskom stopom fluktuacije, ali i cjeloživotnom izobrazbom zaposlenika.

U HUP-u je omjer zaposlenika u korist žena 85 posto, a u obrazloženju se ističe da odgovornom organizacijom posla omogućuje uredovno radno vrijeme koje promovira važnost privatnog i poslovnog života, a strateškim smjernicama i internim pravilnicima osigurava ravnopravnost svih zaposlenih.


"Napredak se oslanja na bogatstvo različitosti, a to uključuje i sudjelovanje žena, njihovog potencijala, znanja i vještina na svim razinama. Ustaljena percepcija uloga u privatnom i poslovnom životu nije održiva, stoga je ravnopravnija raspodjela obveza vezanih uz obitelj i posao naša zajednička odgovornost", poručila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Kao poseban izazov istaknula je to što na nacionalnoj razini ne postoji razvijena strategija kojom bi se pomoglo obiteljima da opstanu na tržištu rada i  da se žene koje su rodile i imaju djecu ne dovodi do toga da se odlučuju između ostanka doma ili ostanka na tržištu rada.


Voditeljica projekta Mamforce Dijana Kobas Dešković predstavila je najnoviji prijedlog inicijativa Europske komisije donesenih s ciljem lakšeg usklađenja privatnog i poslovnog života žena i muškaraca. Među najvažnijim mjerama je uvođenje mogućnosti fleksibilnog korištenja roditeljskog dopusta do dvanaeste godine života djeteta te omogućavanje očevima preuzimanja roditeljskih i skrbničkih obveza. Predlaže se uvođenje prava očeva na desetodnevni dopust za rođenje djeteta, a postojeće pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta moglo bi se iskoristititi sve dok dijete ne navrši dvanaestu godinu.

Roditeljski dopust postaje zasebno i majčinsko i očinsko pravo, bez mogućnosti prijenosa korištenja četiri mjeseca na drugog roditelja, što je, istaknula je Kobas Dešković, snažan poticaj očevima da to i iskoriste.

Predlaže se pravo na pet dana dopusta godišnje za skrbnike u slučaju bolesti izravnog srodnika, a uz to, roditeljima djece do dvanaest godina i skrbnicima omogućava se pravo da zahtijevaju fleksibilne uvjete rada.

"Iako se tržište rada uslijed digitalne transformacije potpuno promijenilo, zakoni i kultura poslovanja ostali su na nivou devedesetih godina", kazala je Kobas Dešković, izrazivši nadu da će inicijativa naići na pozitivan odaziv i utjecati na ubrzanje promjene ograničavajućih zakona i u Hrvatskoj.


(Hina)


Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account