Povodom Martinja: Otvorena autentična izložba "Vino u životu čovjeka"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.11.2023. 12:15:05
Povodom Martinja: Otvorena autentična izložba "Vino u životu čovjeka"

Foto: Promo

Do 22. siječnja 2024. godine u Gradskom Bjelovar možete pogledati  izložbu pod nazivom „Vino u životu čovjeka“.



Povodom obilježavanja Martinja, u Gradskom muzeju Bjelovar nedavno je svečano otvorena izložba „Vino u životu čovjeka“. „Pripremali smo ovu izložbu od veljače. Taj nevidljivi muzeološki posao ljudima je pretežno nepoznat. Za svaku, pa tako i ovu izložbu prethode brojne pripreme, nabave, otkupi predmeta, pretraživanje arhivske građe i brojni poslovi koji se ne vide u javnosti, a iziskuju mnogo vremena kako bi jedna izložba uopće nastala“, ističe ravnateljica Muzeja Marijana Dragičević. Tijekom godine trude se da imaju različite izložbe iz različitih odjela muzeja, pa je tako ova posvećena obilježavanju blagdana Svetog Martina. „Mi smo zavičajni muzej općeg tipa i bavimo se raznolikim skupljanjem predmeta i građe s područja naše županije. Zahvaljujem svima organizaciji i uloženom trudu kako bi ostvari još jedan lijepi projekt.“ 


Izložba prikazuje 70-tak izložaka vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo. „Na jednom smo mjestu okupili sve ono što vino znači čovjeku kroz povijest. Kako vino ima svoje burno rođenje – vrenje preko uzgoja sve do svoje smirene starosti i kušanja tako prati život čovjeka – prisutno je od rođenja, preko krštenja, svakodnevnog života, svatova sve do smrti. Gdje susrećemo povijest čovjeka, tu susrećemo i vinogradarstvo. Kultura uzgoja vinove loze potiče još od biblijskih vremena, gdje se u zapisima spominje kako je Noa radio slasni napitak pod nazivom vino te je nakon što se spasio od potopa prvo posadio vinograd. Željeli smo prikazati što je sve potrebno da se vino napravi, dotakli smo se i svijeta i Europe, a zadržali se na Hrvatskoj i našem bilogorskom dijelu“, istaknuo je autor koncepta izložbe je Tomislav Matić, viši kustos Muzeja. 


Od kuda je vino došlo, kako se uzgajalo, kako je opstalo u turskim vremenima znajući da vlast nije bila sklona konzumaciji alkohola, sve se to može saznati razgledavajući postav izložbe.  „Tu su i opisi šest vinogradarskih svetaca koji štuju vino i prate vinogradare kroz vinogradarsku godinu, a sve završava Martinjem. Izložbeni predmeti su dijelom iz muzeja, dio je dobiven na poklon od vinogradara, a dio se otkupio te će postati stalnim postavom muzeja. Publici, kao i meni, sigurno će biti najzanimljiviji dio klijeti koji je scenski napravljen i postavljen da se možete zamisliti u vinogradu u jesen“, naglašava Matić. 


Osim klijeti neki od zanimljivih izložaka su i drvena bačvica – barilec za prenošenje vina iz okolice Bjelovara s kraja 19. stoljeća, drvena preša za grožđe iz Čepelovca iz 1930. godine i drvena pastirska čaša – kepčija iz Gudovca iz prve polovice 20. stoljeća. 


Na izložbi možete naučiti brojne zabavne poslovice poput francuske „Dan bez vina, dan bez sunca“ ili kineske „Nekoliko čaša vina sklope stotinu poslova“, povijest nastanka blagdana i svetaca vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo te kako je berba grožđa izgledala nekada davno. 


Izložba je podijeljena na cjeline: 

Vinogradarstvo kroz povijest

Regionalna podjela vinogradarskih područja u Hrvatskoj

Radovi u vinogradu i podrumu tijekom godine

Berba grožđa nekada

Zapovijedani vinogradarski blagdani i svetci

Poslovice o vinu iz raznih krajeva svijeta


Cjeline prikazuju sve što se nekada upotrebljavalo u uzgoju vinove loze i stvaranju vina, a dio predmeta koristi se i danas. 


Odlomak iz uvoda Kataloga izložbe:

„Vino nije kemijski spoj ili mrtva materija. Vino je živa materija i živi svojim životom od svog burnog početka - vrenja, pa do svoje «smirene starosti». Ono je prije svega čovjekova okrjepa, podržava intimu prijateljstva i obiteljskog stola, prijatelj je čovjeka u satima napora, brige, tuge i radosti, te ostaje prvijenac među svim pićima.“


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account