Vinum Academicum, akademska vina iz Zlatne doline

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 4.4.2024. 16:29:06
Vinum Academicum, akademska vina iz Zlatne doline

Foto: Irena Lučić, diWine Croatia

Akademska vina Zlatne doline pod vodstvom doc.dr.sc Berislava Andrlića, prodekana za razvoj i poslovanje, stvaraju se na požeškom Fakultetu turizma i ruralnog razvoja.



Požeška Zlatna dolina jedan je od najznačajnijih vinogradarskih krajeva Hrvatske. Povijest uzgoja vinove loze na ovom prostoru seže još od Rimljana, koji su je i nazvali „zlatnom“ (Vallis Aurea) upravo zbog – zlatne vinske kapljice, odnosno izvrsne kvalitete vina. Čak i nakon nesretne filoksere, u drugoj polovici 19. stoljeća, ovaj je kraj bio među prva tri u Hrvatskoj u kojima je započela obnova nasada po naputku vinogradarskih stručnjaka sa Austrougarskog dvora. Zlatna dolina danas je sinonim za vinsku izvrsnost, a upravo ovdje počinje i priča o novom vinskom brendu Vinum Academicum.


Na osam ha površine, studenti požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, koji je odnedavno dio osječkog Sveučilišta, uzgajaju 12  sorti vinove loze. Uz najznačajniju i domicilnu graševinu, tu su još sauvignon blanc, pinot bijeli, pinot sivi, chardonnay, muškat žuti, merlot, pinot crni, zweigelt, cabernet sauvignon i syrah. Uz stručnu pomoć svojih profesora i mentora - među kojima su i neki od najznačajnijih enologa istočne Hrvatske, poput doc.dr.sc Josipa Mesića - stvaraju vrhunska, pretežno monosortna vina koja su odnedavno brendirana i plasirana na tržište pod nazivom Vinum Academicum. 


„Vina proizvedena na našem Fakultetu već otprije imaju svoje vjerne kupce, no smatramo da snažnijim brendiranjem ovih vina širimo i glas o uspjesima naših studenata – koji nerijetko prelaze granice Hrvatske. Stoga smo odlučili postati tržišno vidljiviji.“ - ističe doc.dr.sc Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i poslovanje, inicijator (re)dizajna brenda Vinum Academicum.


Dizajn etiketa potpisuje.Vanja Cuculić, a kao središnji motiv preuzete su poznate Rudinske glave – kamene konzole s isklesanim ljudskim licima i cijelim ljudskim figurama koje potječu iz Srednjeg vijeka, a danas se čuvaju u Gradskom muzeju Požega. 


Na prezentaciji brenda Vinum Academicum u zagrebačkom diWine Baru predstavljeno je sedam etiketa, sljubljenih sa prigodnim malim zalogajima. Kušalo se Sivi pinot sa položaja Kumovo, Chardonnay, Bijeli pinot, Merlot, Cabernet Sauvignon, dva arhivska Syraha iz 2013 i 2011 godine, te izbornu berbu Crnog pinota. Vina su prezentirali predstavnici Fakulteta doc.dr.sc Josip Mesić, doc.dr.sc Berislav Andrlić te nastavnik ing Tomislav Soldo.


Svo grožđe za ova  vina uzgojeno je u vlastitim vinogradima, te je prerađeno u fakultetskom podrumu i laboratoriju. Studij turizma i enogastronomije sve je traženiji obrazovni smjer, što ne čudi obzirom na značaj turističkog sektora u ukupnoj ekonomiji Hrvatske, ali i na značenje enogastronomije kao sve važnijeg „alata“ u brendiranju turističkih odredišta. 


Ova vina predstavljaju apsolutnu vrijednost za novac. Tržišne cijene ovih butelja, kreću se između 5 i 9 EUR što ih čini pristupačnima za svačiji džep.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.4.2024. 13:16:15

Create Account