Održano Škrletovo u Ivanić Gradu, festival ove autohtone vinske sorte

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 9.4.2024. 16:33:06
Održano Škrletovo u Ivanić Gradu, festival ove autohtone vinske sorte

Foto: TZ Ivanić- Grad

Udruga škrlet Moslavina  već sedam godina promovira škrlet i radi na njegovoj popularizaciji.



Manifestacija ŠkrletOvO održana je 6. travnja 2024. godine u Hotelu Sport u Ivanić-Gradu.  Od 2018. godine, ovo događanje ima za cilj popularizaciju škrleta, jedinstvene sorte s moslavačkih brežuljaka. „Uz kušanje vina različitih proizvođača iz našeg kraja, promičemo Moslavinu kao regiju i Ivanić-Grad, a škrlet kao autohtonu sortu vina ovog kraja sljubljujemo s hranom kako bi dobili lijepu zaokruženu priču“, istaknuo je gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.


Proizvođači okupljeni u Udrugu škrlet Moslavina  već sedam godina promoviraju škrlet i rade na njegovoj popularizaciji. Škrlet je  autohtona sorta kontinentalne Hrvatske, a poglavito šire zagrebačke regije.  Na tu temu održan je panel koji je vodila prof. dr. Zvjezdana Marković sa Agronomskog fakulteta.  Izvanredna profesorica na Agronomskom fakultetu Ana-Marija Jagatić Korenika istaknula je kako je na svjetskoj, pa tako i na hrvatskoj razini izražen pad proizvodnje i potrošnje vina.  Prisutan je i  velik negativan utjecaj klimatskih promjena koje imaju loš utjecaj na proizvodnju, poglavito u  ekološkom vinogradarstvu a nedostaje i radne snage.


Vinski publicist Saša Špiranec naglasio je kako već duže vrijeme ljudi piju manje, no piju bolje i kvalitetnije. Ističe se povećana količina prodaje vina u buteljama.  Trendovi se mijenjaju, a nove vinarije stalno se pojavljuju. Vinski turizam sve se više širi, dogodila se eksplozija interesa za vino, pa tako i vinari svojom kvalitetom i marketingom na tržištu sve više rastu. Kultura vina se izgradila, ljudi danas razmišljaju što jedu i što piju, cijene ono što imaju ispred sebe i pokušavaju razumijevati sadržaj čaše. 


O tome kako trendovi na modernoj vinskoj sceni mogu utjecati na proizvodnju govori i činjenica da u posljednje vrijeme sve više raste potražnja i proizvodnja rosé i pjenušavih vina. U Hrvatskoj se proizvodi 75% bijelih vina. To dokazuju malvazija i graševina koja su u samom vrhu prihvaćenih autohtonih hrvatskih sorti, a tu je i ulaznica za škrlet. 


Elegantna vina danas su cjenjenija, a škrlet odgovara tom trendu.  Dodatna promocija uz povećanje proizvodnje moraju biti imperativ za budućnost u cilju njegovog snažnijeg prodora na tržište i popularizacije u javnosti. 


O povezivanju vinarstva i turizma, Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, rekla je "Turisti žele cjelovito iskustvo, strukturirani proces od dolaska do odlaska, uz primjenjivu interpretaciju vinske baštine. U kontekstu održivog turizma poljoprivredu gledamo kao cjelinu. Ulaganja u kušaonice su izrazito financijski zahtjevna, no ona će na kraju duže zadržati gosta koji će biti zainteresiran i za ponovni dolazak. Dobra organizacija, prometna dostupnost i uređenje vinarija velike su prednosti našeg kraja koje cijene i vrednuju današnji turisti.“ 


Sommelier Tomo Jakopović održao je radionicu o potencijalima škrleta u gastronomiji tijekom koje se uživalo u sljubljivanju različitih stilova škrleta s delikatnim zalogajima iz cijele Hrvatske.


Gipsy jazz band "Oridano" upotpunio je večer u promenadnom kušanju šrkleta 12 vrhunskih vinara. Kušalo se vina; Kezele,  Voštinić – Klasnić, Florijanović, OPG Ivan Kosovec, Klet Romić,  Glavica, Seletković,  Košutić, Lagena Winery, OPG Zoran Jančar, Miklaužić i  Mikša. 


Organizatori događaja bili su Turistička zajednica Ivanić-Grada i Udruga škrlet Moslavina, a za koordinaciju projekta bili su zaduženi vinska promotorica Ivana Pranjić i Janko Kezele, predsjednik Udruge Škrlet Moslavina.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 17:07:18

Create Account