Austrija traži Kurza

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.10.2017. 14:03:23
Austrija traži Kurza

Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

U Austriji se danas održavaju prijevremeni parlamentarni izbori. Očekuje se da će pobijediti konzervativac i ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz - koji uporno ponavlja glavne poruke u svojoj kampanji vezane za ilegalnu imigraciju. Njegov glavni konkurent, aktualni kancelar Christian Kern, birače plaši smanjenjem socijalnih prava koje bi moglo slijediti ako se formira koalicija konzervativaca i krajnje desnice.


U Austriji su jutros otvorena birališta na parlamentarnim izborima na kojima se nova mlada konzervativna zvijezda nada da će pobijediti radikalnu desnicu oštrom politikom prema izbjeglicama i obećanjima da će spriječiti ponavljanje europske izbjegličke krize.


Zemlja je pred političkim zaokretom udesno i završetkom dugogodišnje vladavine velike koalicije socijaldemokrata i konzervativaca. Ankete uoči izbora za Nacionalno vijeće (Nationalrat) pokazale su da Austrijska narodna stranka (ÖVP), na čelu s ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom, vodi u svim ispitivanjima javnog mnijenja s oko 33 posto. Za drugo mjesto bore se Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) i desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) koje, ovisno o ispitivanju, mogu računati s potporom između 23 i 27 posto birača.


Za ulazak u parlament i prelazak izbornog praga bore se i stranke: Zeleni, Neos (Liberali) i Lista Petera Pilza, bivšeg čelnika stranke Zeleni. Posljednja faza predizborne kampanje ostala je u sjeni skandala zbog lažnih stranica na Facebooku na kojima se pokušao ocrniti kandidat narodnjaka Sebastian Kurz. U posljednjim sučeljavanjima socijaldemokratski i narodnjački kandidat Christian Kern i Kurz međusobno su se optuživali za vođenje prljave predizborne kampanje.


Sebastian Kurz uspio je na proljeće izlaskom iz velike koalicije izboriti nove izbore i obnoviti stranku kreirajući predizbornu kampanju koja je bila izrazito personalizirana te stranci dao novi, pomlađeni imidž. Početkom godine njegov je ÖVP u ispitivanjima javnog mišljenja bio daleko iza socijaldemokrata i slobodnjaka. Austrijski politolozi, kada je riječ o "fenomenu Kurz", govore i o "austrijskom paradoksu" jer se Sebastian Kurz, iako već godinama u politici i dio je vladajuće garniture, biračima uspio nametnuti kao potpuno novo lice.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.7.2020. 11:25:04

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account