Danas se slavi Dan grada Zagreba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.5.2021. 8:51:41
Danas se slavi Dan grada Zagreba

Foto: TZG/M.Vrdoljak

Grad Zagreb danas slavi svoj dan, 31. svibnja, a to je dan na koji se slavi blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba. 



Pismeni dokazi o postanku Zagreba povijesno su vezani za osnivanje biskupije na Kaptolu 1094. godine. Drugi važni događaj u gradskoj povijesti zbio se 1242., kada je kralj Bela IV. izdao Zlatnu Bulu kojom su građanskom Gradecu priznate znatne povlastice, a naselje postaje slobodnim kraljevskim gradom.


1850. godine dotadašnja naselja Gradec i Kaptol ujedinjeni su zajedno s okolnim, njima podvrgnutim naseljima u jedinstveno naselje, čime su stvoreni uvjeti za razvoj modernoga srednjoeuropskog grada. Grad započinje svoje širenje prema lijevoj obali rijeke Save, a 60-ih godina počinje razvoj Zagreba i na desnoj obali rijeke Save.


Donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske 1991. godine, Zagreb postaje glavnim gradom neovisne Hrvatske, a time započinje suvremeno razdoblje gradske povijesti. 


Današnja proslava Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, bit će na trgu ispred katedrale s početkom u 19 sati. Središnje euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Nakon euharistijskog slavlja i molitve pred Gospinim likom, uslijedit će procesija vjernika koji će odnijeti sliku čudotvorne Majke Božje u svetište u Kamenitim vratima. 


Turistička zajednica grada Zagreba građanima i posjetiteljima povodom Dana grada Zagreba daruje koncert grupe Swingers i gostiju, koji će se održati u 17:30 sati na Zrinjevcu. Grupa i njihovi gosti će izvoditi dio repertoara velikana hrvatske glazbe Ive Robića. 


Također, tijekom dana svi zainteresirani imati će priliku razgledati Zagreb uz besplatno vodstvo, a najmlađi će moći uživati u prigodnim dječjim predstavama –  detaljnije o tome ovdje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 31.5.2023. 9:23:46

Create Account