Troskot: Nastavljamo mjeru 'roditelj odgojitelj', ali nudimo i njezinu nadogradnju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.3.2021. 17:53:18
Troskot: Nastavljamo mjeru 'roditelj odgojitelj', ali nudimo i njezinu nadogradnju

Foto: MOST

Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot  obećao je danas kako će kad postane gradonačelnik Zagreba, sačuvati ali i nadograditi pronatalitetnu mjeru 'roditelj odgojitelj', koju je Grad Zagreb uveo 2016. godine.



Troskot je rekao kako će sva dosad stečena prava 'roditelji odgojitelji' zadržati do navršene 15. godine najmlađeg djeteta, a novost je mogućnost korištenja modela 'roditelj odgojitelj na pola radnog vremena'.


 „Imamo model A, a to je nastavak mjere roditelj odgojitelj po istim pravilima i s istim materijalnim pravima kao i dosad, te dodatni model B odnosno mjeru koja njenim korisnicima omogućuje rad na pola radnog vremena ili korištenje mjere za samozapošljavanje, uz primitak proporcionalne naknade za mjeru Roditelj odgojitelj u obliku drugog dohotka. Korisnicima modela B, bit će omogućen upis djece u poludnevni program vrtića Grada Zagreba“, rekao je Troksot i dodao kako bi se mjerom 'roditelj odgojitelj na pola radnog vremena' gajila kultura roditelja odgojitelja kao poduzetnika i obrtnika. 


Troskot je najavio dodatni rad na toj mjeri kako bi se financirala iz EU programa subvencije i organizacije edukacija namijenjenih roditeljima odgojiteljima, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u smislu edukacije i odgoja djece. „Radili bismo na prekvalifikaciji i profesionalnom usavršavanju roditelja odgojitelja i na temama poduzetništva i obrtništva, kako bi roditelji odgojitelji mogli aktivno sudjelovati u segmentu poduzetništva i obrtništva“, istaknuo je Troskot i dodao kako će korisnici odabir modela A (trenutna mjera) ili modela B (dodatna mjera) vršiti po vlastitom izboru prije početka ili tijekom korištenja mjere. Također, istaknuo je da će prijelaz iz jednog modela u drugi bit će omogućen svim dosadašnjim i budućim korisnicima.


Troskot je objasnio je kako bi se korištenjem modela B povećala gospodarska aktivnost, povećali prihodi kućanstava koji ga koriste, omogućio ostanak na tržištu rada te lakše zaposlenje nakon izlaska iz mjere, a s druge strane ova mjera bi značila manje izdatke za gradski proračun.


Model B kao i zadržavanje mjera pozdravila je Kladudija Cvetko koja već četiri godine koristi mjeru ‘roditelj odgojitelj’.  „Mislim da je ovo najbolje što se može dogoditi nama koji sami odgajamo djecu, ali i našoj djeci. Puno nam znači ova mjera jer kad bismo bez toga ostali, sigurno bismo teško našli posao“, rekla je Cvetko.


Troskot je konferenciju održao na zapuštenoj i ugašenoj Tržnici Trnje koja još uvijek iako je ugašena, stoji na mrežnim stranicama ‘Tržnice Zagreb’. Objasnio je kako je Trnjanski plac uz Dolac nekada bio najpoznatiji plac u Zagrebu u kojem su svoje radnje imali brojni mali obrtnici kao što su kožari i urari.


 „Kad postanem gradonačelnik, zajedno sa svojim timom ću od ovoga placa napraviti turistički adut Zagreba’”, rekao je Troskot a cijelu Mostovu viziju i planirani projekt za Trnjanski plac objasnio je Mostov koordinator za GČ Trnje, Lovro Marković.


Marković je istaknuo kako tržnicu treba obnoviti sukladno spoju modernog i starog zagrebačkog duha. Objasnio je kako bi se prostor na tržnici po nižoj cijeni ponudio 'kumicama' i poduzetnicima koji u sklopu svojeg obiteljskog imanja sami proizvode i prodaju prehrambene proizvode, kao i svim prodavačima domaćih, ekološki uzgojenih i autohtonih proizvoda. „Nižom cijenom potaknuli bi i dolazak svih starih zagrebačkih obrta koja su u izumiranju, kako bi se okupili na jednom mjestu i bili povezaniji s potencijalnim kupcima” rekao je Marković i objasnio kako Most predlaže da se Tržnica Trnje službeno nazove ‘Etno plac Trnje’ te da se uvrsti u turistički vodič Zagreba kao prvi hrvatski veliki stalni etno plac.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.4.2024. 13:48:54

Create Account