U Domu zdravlja Zagreb istok otvoreno prvo Savjetovalište za demencije u Zagrebu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.9.2023. 13:03:38
U Domu zdravlja Zagreb istok otvoreno prvo Savjetovalište za demencije u Zagrebu

Foto: Grad Zagreb

Riječ je o projektu koji se prvi puta provodi u Gradu Zagrebu, a usluga je besplatna i  dostupna svim Zagrepčanima bez uputnice, uz prethodnu najavu. 



U Domu Zdravlja Zagreb – Istok, na lokaciji Ivanićgradska 38 otvoreno je prvo Savjetovalište za demencije u Zagrebu, kao nadstandardna usluga kojom se osigurava poboljšanje kvalitete života oboljelih od demencija i njihovih obitelji. Savjetovalište je otvoreno u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića te zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta.


Riječ je o projektu koji se prvi puta provodi u Gradu Zagrebu, a usluga je besplatna i  dostupna svim Zagrepčanima bez uputnice, uz prethodnu najavu. Cilj projekta je omogućiti bolju, integriranu skrb oboljelima od demencija i njihovim obiteljima, zajedničkom suradnjom liječnika obiteljske medicine i specijaliste neurologa. Provoditelj programa je Dom zdravlja Zagreb – Istok, a partner Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.


„Ovu nadstandardnu uslugu financira Grad Zagreb koji kontinuirano ulaže velika financijska sredstva u programe općezdravstvene javne namjene“ istaknuo je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb–Istok Jurica Kravaršćan, te dodao kako se kroz rad Savjetovališta planira unaprijediti skrb o oboljelima, poticati integriranu suradnju liječnika opće medicine i specijalista neurologa u skrbi o oboljelim, te pružiti podršku članovima obitelji oboljelih, kao i promicati važnost očuvanja kognitivnog zdravlja u zajednici.


Više o uslugama Savjetovališta govorila je voditeljica Sanja Klajić - Grotić koja je naglasila da Savjetovalište prati potrebe stanovnika grada Zagreba te da su demencije javnozdravstveni prioritet. „Prema projekcijama Svjetske zdravstvene organizacije, u Hrvatskoj od demencija boluje oko 90.000 osoba. Najvažnije oružje u borbi protiv demencija je pravodobno prepoznavanje ranih simptoma“, dodala je Klajić-Grotić.


Demencija je progresivni, kronični sindrom – skupina neuroloških poremećaja kojima su trajno zahvaćeni kognicija, afekti, i ponašanje do te mjere da je smanjena sposobnost svakodnevnog funkcioniranja. Najvažnije je oštećenje pamćenja. 


Važno! Savjetovalište za demencije se nalazi na adresi Ivanićgradska 38, a radno vrijeme je utorkom od 15 do 19 sati. Najaviti se možete na broj telefona 01/2305-690 ili na e-mail demencija@dzz-istok.hr.

(Izvor: Grad Zagreb)


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.1.2024. 13:20:54

Create Account