Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 18.5.2017. 12:48:16
Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti

Foto: Ilustracija

U okviru Dana prevencije kriminaliteta na Zagrebačkom forumu o urbanoj (ne)sigurnosti govoreći u četvrtak ime državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Damir Trut naglasio je kako je sigurnost temeljna društvena potreba, a da društvene proturječnosti dovode do raznih ugroza i stoga je potrebno suočavanje s opasnostima.


U takvim uvjetima gradovima su posebno pogodne mete za subverzivna djelovanja zbog svoje prenapučenosti i stoga je potrebno izgraditi sustav koji će otkloniti ugroze i potrebno je usklađeno djelovanje raznih službi, rekao je Trut.

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je kako je zdravstveni sustav posložen kako bi mogao odgovoriti zahtjevima u slučaju velikih nesreća i katastrofa upravljanjem putem Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Ustrojstveno i zakonodavno ministar zdravlja je odgovoran za cijeli sustav i ima svoje podjedinice putem kojih upravlja u slučaju velikih nesreća i katastrofa. Takva zakonska podloga omogućuje ministru da uputi djelatnike iz cijele Hrvatske na pogođeno područje kao i u svim onim segmentima pripreme i samog rada na terenu, pojasnila je Grba-Bujević.

To je neobično važno, jer je zdravstveni sustav vrlo osjetljiv, a i sam moguće ugrožen u slučaju velikih nesreća, jer se redovita djelatnost mora obavljati i dalje, a dodatni kapaciteti su potrebni da bi se obavljalo sve potrebno vezano uz velike nesreće i katastrofe. Za to smo se pripremali proteklih osam godina i, nažalost, imali smo priliku to isprobati uživo, kao što je bila velika poplava u Slavoniji, a upravo su jučer navršene tri godine od proboja nasipa, podsjetila je.

Naglasak je stavljen na zajednički rad i sudjelovanje zdravstvenog sustava. Mislim da smo na te izazove odgovorili i na temelju njih smo donijeli određene zaključke - o mogućnosti poboljšanja sustava zajedničke komunikacije svih službi. To dobro funkcionira putem nacionalnog stožera u kojem zdravstveni sustav ima svog predstavnika - mene kao načelnicu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i na taj način dobrom komunikacijom možemo još bolje, rekla je Grba-Bujević.


Savjetnik zagrebačkog gradonačelnika Mate Kraljević govoreći ulozi videonadzora u u očuvanju sigurnosti u Zagrebu rekao je kako on trenutno postoji  na 137 pozicija i da su na svakoj poziciji po tri kamere, odnosno, kako je rekao ukupno 417.  Videonadzorom je uglavnom opremljeno središte, ali i drugi dijelovi grada i nastavlja se širiti  i vjerujem da ćemo jednog dana imati cijeli grad pokriven videonadzorom, rekao je Kraljević.

Kamere snimaju od 0 do 24 sata, u sustav je umrežno komunalno i prometno redarstvo, policija, SOA i gradski Ured za hitne intervencije, odnosno svi koji su po zakonu ovlašteni utvrđivati prekršaje i kazne djela mogu koristiti videonadzor. Što se tiče zaštite privatnosti nadzor provodi AZOP Agencija za zaštitu osobnih podataka  i prema njihovim uputama i odobrenju zna se  točno tko može njima ovlasti raspolagati bazom podataka koju imamo, kazao je Kraljević.


Zagrebački gradonačelnik i jedan od pokrovitelja skupa Milan Bandić istaknuo je kako je Zagreb jedna od najsigurnijih metropola i da se u njoj sigurnost piše velikim slovima. Dodao je kako već sada više do 75 posto stanovništva živi u gradovima i da grad dijeli sudbinu urbane konglomeracije sa svim zahtjevima i problemima te da će će nakon izbora pristupiti izradi nove strategije urbane sigurnosti Grada Zagreba  2017. do 2021. 


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.10.2019. 21:31:24

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account