U Zagrebačkom Zoološkom vrtu na svijet došla sabljoroga oriksica

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.4.2024. 12:50:02
U Zagrebačkom Zoološkom vrtu na svijet došla sabljoroga oriksica

Foto: ZOO Zagreb

Nakon 18 godina ponovo u zagrebačkom Zoološkom vrtu imamo mladunče saboljorogog oriksa, svojedobno vrste preživjele jedino u zoološkim vrtovima iz kojih se postupno vraćaju u prirodu.



Dan uoči Uskrsa u Zoološkom je vrtu Grada Zagreba na svijet došlo žensko mladunče sabljorogog oriksa.

Mama mladunčeta ima dvije godine i devet mjeseci. U Zagreb je stigla sa sjevera Poljske – iz Gdanjska.

Iako joj je ovo prvo mladunče, o njemu se izvrsno brine od prvog trena.

„Ganuti smo, ali i iznimno ponosni što nakon 18 godina ponovo u Vrtu imamo mladunče oriksa! Riječ je o dragocjenoj jedinki. Naime, sabljorogi oriksi su uključeni u Europski uzgojni program. Njihova je životinjska vrsta svojedobno izumrla u prirodi, no zahvaljujući jedinkama koje su uzgojene u zoološkim vrtovima i prirodnim rezervatima, uspješno je reintroducirana u prirodu sjeverne Afrike. Mladunče oriksa tek je došlo na svijet, pa ne želimo ničime ometati ni njega ni njegovu mamu. Oni se na miru povezuju i mama se intuitivno lijepo brine o njemu. Mladunče sve sigurnije stoji na nogama, no većinu vremena još provodi na tlu u blizini majke. Posjetitelje molimo da iz daljine promatraju njihovu obitelj te da pri prolasku kraj nastambe oriksa ne stvaraju nepotrebnu buku“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Prvi sabljorogi oriksi u Zagreb su stigli 2000. godine, a od 2002. tu se uspješno razmnožavaju.

Sabljorogi oriksi jedina su vrsta oriksa kojoj rogovi idu unazad. Rogove imaju i mužjaci i ženke. Većina krzna im je bijela, a vrat i prsa su im smeđi. Neke jedinke imaju smeđe pruge na bedrima i bokovima. Izgled im se stapa s prirodnim okolišem. Graviditet kod oriksa traje oko 8,5 mjeseci, a mladi pri okotu imaju smeđe krzno.

Sabljorogi oriksi društvene su životinje. Žive u stadima koje broje između dvije i četrdeset jedinki.

Zahvaljujući programima povratka sabljorogih oriksa u prirodu sada te životinje nastanjuju neke nacionalne parkove Tunisa, Maroka i Senegala.



Vezane vijesti
Ažurirano: 1.2.2024. 15:15:44

Create Account