Nikad aktualniji ZagrebDox ruši sve rekorde posjećenosti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.3.2018. 16:48:35
Nikad aktualniji ZagrebDox ruši sve rekorde posjećenosti

Foto: screenshot HTV

Čak 125 filmova koji se dotiču aktualnih svjetskih tema, gostovanja svjetskih redateljskih zvijezda te odličan popratni program potvrđuju da je Zagrebdox jedan od najvažnijih svjetskih festivala dokumentarnog filma. Sve su to razlozi zbog kojih se iz godine u godinu za gotovo sve projekcije traži karta više, javlja HTV.



Glavna zvijezda festivala nagrađivani je Sirijac Talal Derki koji donosi još jedan zapanjujući pogled iznutra na tamošnji sukob. Više od dvije godine živio je s obitelji borca Al Nusre. Fokusirao se na trenutak kada njegovi sinovi moraju prekinuti djetinjstvo i postati džihadisti.


Pružam ljudima strastveniji pogled na događaje koji su u vijestima često prikazani crno-bijelo. Kod mene je manje informacija, a više neposrednog ljudskog iskustva,  komentira redatelj filma O očevima i sinovima Talal Derki.


Film Zarobljena žena redateljice Bernadett Tuza-Ritter donosi potresnu priču o Mađarici Marish koja radi kao rob dvadeset sati na dan bez plaće. Redateljica ističe da je na filmašima i velika odgovornost: Utjecaj je itekako moguć i važan. Tijekom snimanja filma Marish mi je počela vjerovati i skupila je hrabrost da napokon pobjegne,  kaže redateljica Tuza-Ritter.


Organizatori festivala ističu da im je želja da festival bude mjesto susreta i razmjene različitih ideja: Ostvaruje se dijalog suprotnih strana, ljudi mijenjaju svoju perspektivu - čini nam se da zapravo postaju fleksibilniji jer pokušavaju na neki način prihvatiti ono što im je nepoznato i drukčije,  napominje glasnogovornica festivala Ivana Sansević.


Iznimno je važna i edukacija filmaša u sklopu Zagrebdoxa: Restartova škola dokumentarnog filma već nekoliko godina, naime, ostvaruje rezultate zapažene na festivalima diljem svijeta.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.10.2022. 10:37:47

Create Account