Sanela Đurinec Raič izlaže u Galeriji Kranjčar s temom - Vesna Parun: kronologija približavanja i interpretiranja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.8.2023. 16:30:08
Sanela Đurinec Raič izlaže u Galeriji Kranjčar s temom - Vesna Parun: kronologija približavanja i interpretiranja

Foto: Zdenko Bašić

Prestižna zagrebačka Galerija Kranjčar ugostit će na otvorenju ovog ponedjeljka sesvetsku slikaricu Sanelu Đurinec Raič na temu: Vesna Parun: kronologija približavanja i interpretiranja.



Još je prije nekoliko godina iz tame izvučena gotovo nepoznata životna crtica najveće hrvatske pjesnikinje gdje je Muzej Prigorja objavio i postavio izložbu kojom je iz zaborava istrgnuto činjenicu da je Vesna Parun djelomično bila i Sesvećanka živeći i radeći više godina u Sesvetama. Tada je šira javnost doznala većini do tada nepoznat podatak da je slavna pjesnikinja bila dijelom i slikarica. 


Sve to potaknulo je i sesvetsku akademsku slikaricu Sanelu Đurinec Raič da se zainteresira za tematiku Vesne Parun, te je uslijedila faza obrade i transformacije Vesnine poetske riječi u Saneline poteze kistom. Iz toga su nastala mnoga likovna djela od kojih će neka od ovog ponedjeljka biti izložena u prestižnoj zagrebačkoj Galeriji Kranjčar.


Evo i razmišljanja o izložbi prenesena iz uvoda kataloga izložbe:


Koncipiranje radova za ovu izložbu motivirano je čitanjem autobiografske proze Vesne Parun Krv svjedoka iz 1987. godine. Sanela Đurinec Raič nije pri slikarskom interpretiranju odabranih odlomaka išla putem ilustriranja sadržaja, nego putem iskazivanja njegova vlastita doživljavanja i razumijevanja. Nije zanemarila niti karakteristike samog teksta - njegovu gustoću, dubinu, isprepletenost osobnih emotivnih iskustava i mišljenja o društvenim i kulturnim fenomenima. Za sve njih pronašla je slikarske ekvivalente i tako gradila platna. U njima se na značenjskoj razini nalazi mnoštvo mentalnih slika okoliša Vugrovca (potresom oštećena župna crkva i Sv. Mihovil) i Sesveta (šuma oko kuće i sl.) te onih određenih obiteljskim odnosima, a koje je pubudilo čitanje Parunove. Na likovnoj razini, to su bujne, a ipak uravnotežene narativne kompozicije. Proces njihova nastanka bio je iznimno zahtjevan jer se temeljio na dugotrajnom iskušavanju umjetničine unutarnje percepcije i mentalne discipline, ali i snage i upornosti ruke i tijela koji drže kist satima.

Radovima su pridružene i njihove fotografske interpretacije koje je načinio zagrebački ilustrator Zdenko Bašić i time se najbolje posvjedočilo kako kvalitetna i iskrena umjetnost omogućuje beskrajan tijek stvaranja.



Vezane vijesti
Ažurirano: 26.4.2024. 12:51:35

Create Account