Sve boje svijeta, izložba etno nakita sesvetskih autorica u Obloku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.9.2023. 15:38:36
Sve boje svijeta, izložba etno nakita sesvetskih autorica u Obloku

Foto: NS Sesvete

"Izložba spaja tradiciju i suvremenost, podsjećajući nas na važnost očuvanja kulturnog nasljeđa", rekla je Damjanović. 



Sinoć je Galeriji Oblok otvorena izložba etno nakita koje su izradile polaznice tečaja izrade etno nakita, kojeg Narodno sveučilište Sesvete održava već 18 godina, a pojedine polaznice isto toliko godina dolaze na radionice i sa strašću izrađuju svoj nakit temeljem našeg etno motiva.


Narukvice, ogrlice, naušnice i drugi komadi nakita od perlica pričaju priču o bogatstvu kultura i tradicija sa gotovo svih kontinenata. Etno nakit od perlica predstavlja spoj vještine, umjetnosti i povijesti, s dubokim značenjem koje se prenosi s generacije na generaciju.


Ova izložba istražuje raznovrsnost i ljepotu etno nakita od perlica, različite tehnike izrade, boje, uzorke i materijale, predstavljajući rad autorica, a one su: Ana Bibić, Mira Halapa, Biserka Levanić, Valerija Marić, Monika Mežnarić i Marija Obad, koje ostvaruju svoj rad pod vodstvom mentorice  Vinke Mareković.


Izložba spaja tradiciju i suvremenost, podsjećajući nas na važnost očuvanja kulturnog nasljeđa. Etno nakit od perlica otvara prozor u svijet različitih običaja, obreda i identiteta, svaki komad nosi priču o povezanosti s prirodom i vjerovanjima.


Uz voditeljicu radionica Vinku Mareković, izložbu je otvorila ravnateljica sveučilišta Vjekoslava Damjanović.

"Naše polaznice pokazale su raznovrsnost i ljepotu nakita sa svih strana svijeta. Nakitom su otvorile prozor u svijet različitih običaja, obreda, identiteta, svijet različitih kultura i njihove interpretacije ljepote. Spojile su tradiciju i suvremenost, a njihov nakit povezuje svijet", rekla je prigodom otvorenja Vjekoslava Damjanović.


U programu nastupila je najmlađa skupina KUD-a Sesvete s etno dječjim igrama. 


Etno nakit se može razgledati u Galeriji Oblok do 29. rujna.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.2.2024. 9:05:11

Create Account