"I moj glas je bitan", u Gimnaziji Sesvete održana radionica o izborima, videom žele izboriti put u Strasbourg

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.2.2024. 14:04:51
"I moj glas je bitan", u Gimnaziji Sesvete održana radionica o izborima, videom žele izboriti put u Strasbourg

Foto: Gimnazija Sesvete

Projekt "I moj glas je bitan" i ove godine iznjedrit će pobjedniku najboljeg videa put u EU parlament u Strasbourg.



Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (DIP) i ove školske godine nastavlja provedbom projekta edukacije mladih birača pod nazivom "I moj glas je bitan!", koji je započet još 2018.

 

Cilj je upoznati buduće mlade birače – učenike završnih razreda srednjih škola - s izborima koji se provode u Republici Hrvatskoj te načinom na koji se ostvaruje aktivno i pasivno biračko pravo, i to s posebnim naglaskom na izbore koji bi se trebali održati tijekom 2024. – izbore članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, izbore zastupnika u Hrvatski sabor i izbore za predsjednika Republike Hrvatske.


U tom smislu član DIP-a i naš sugrađan Draženko Pandek, ranije saborski zastupnik iz redova SDP-a, održao je sa suradnicama predavanje odnosno radionicu u kojoj su sudjelovali učenici 4. B razreda i učenici dramskog odgoja koji su ove godine i članovi EPAS projekta! Program Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS) želi podići razinu svijesti učenika o europskoj parlamentarnoj demokraciji odnosno ulozi Europskog parlamenta u stalnom procesu demokratizacije europske zajednice.


"Puno smo toga naučili i polako se pripremao za izbornu godinu i posjet Strasbourgu", izjavila nam je profesorica Željka Župan Vuksan, te pozvala sve građane Sesveta i šire da podrže sesvetske gimnazijalce u pokušaju ponovnog osvajanja trona i puta u Strasbourg. Već su jednom pobijedili, međutim, počela je korona i na koncu nisu otišli u posjet EU parlamentu.


Ove godine su ponovo snimili kratki video kojim pozivaju građane, ponajprije svoje vršnjake i sve mlade da se odazovu skorim izborima i glasaju. 


Pozivamo i vas poštovani čitatelji da posjetite tik-tok kanal Gimnazije Sesvete i registracijom putem poveznice dadete svoj glas za sesvetski video ili to učinite jednostavno na poveznici ovdje. 


O ovom događaju u Gimnaziji  zamolili smo člana Državnog izbornog povjerenstva Draženka Pandeka da nam dodatno pojasni cijeli projekt i događaj, te prenosimo njegov pisani osvrt:


U organizaciji Državnog izbornog povjerenstva, održana je edukacija završnih razreda gimnazije o izbornom sustavu Republike Hrvatske i izborima koji će se održati u „superizbornoj“ 2024. Riječ je o projektu edukacije mladih o izborima pod nazivom "I moj glas je bitan!", koja se organizira radi edukacije mladih koji prvi put izlaze na izbore. Edukaciju su održali član Državnog izbornog povjerenstva  Draženko Pandek i službenice DIP-a Maja Virić Parmać i Ana Remetin Haladin.


DIP uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i školske godine 2023./2024. nastavlja s provedbom projekta edukacije mladih birača pod nazivom "I moj glas je bitan!", koji je započeo još 2018. U prvom polugodištu, u sklopu projekta, obišlo se  više od 70 škola diljem Hrvatske i educiralo više od 1200 učenika.


Cilj projekta je upoznati mlade birače o izbornom sustavu i izborima koji se provode u Republici Hrvatskoj, pogotovo o predstojećim izborima za Hrvatski sabor, izborima za Europski parlament i predsjedničkim izborima, educirati ih kako ostvariti svoje aktivno i pasivno biračko pravo, o tome koja je uloga biračkih odbora i kako funkcioniraju, koja je uloga promatrača na izborima itd. Također, cilj je uključiti mlade u cjelokupni izborni proces, te ih potaknuti na to da u što većem broju iziđu na izbore budući da, prema statistikama, ta dobna skupina bilježi ponajmanju izlaznost na izbore.


Edukacija se sastoji od uvodnog predavanja, na kojem se ukratko objašnjavaju najvažniji detalji izbornog sustava u Hrvatskoj. U tom dijelu važan dio je i isticanje važnosti izlaska na izbore mladim biračima, budući da sada, s navršenih 18 godina, dobivaju i zakonsko pravo izaći na izbore i glasati. U sklopu predavanja učenicima se posebno naglašava da Izlazak na izbore jest zakonsko pravo, ali i obveza, ne zakonska nego građanska, koja se sastoji u tome da kao punopravni članovi društva izaberu one koji će, kao njihovi predstavnici, obnašati vlast koju im oni povjere i za izbor kojih imaju odgovornost, pri čemu tu odgovornost preuzimaju čak i svojim neizlaskom na izbore.


Nakon tog dijela predavanja učenici su sudjelovali u praktičnoj simulaciji izbora, u kojoj su sami učenici sudjelovali kao birači, članovi biračkog odbora i promatrači, a u kojoj su mogli dobiti vjerni prikaz kako sam proces glasanja na izborni dan izgleda, što je dio koji je učenicima bio i najzanimljiviji.


Sama prezentacija je dostupna na internetskoj stranici DIP-a, a na tim stranicama se nalazi i mali izborni kviz te anketa o održanoj edukaciji.



Video: Gimnazija Sesvete

Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2024. 16:09:52

Create Account