Dolenec: Škole u Kašini i Soblincu prijavljujemo na NPOO u cilju dogradnje za jednosmjensku nastavu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.11.2023. 13:09:01
Dolenec: Škole u Kašini i Soblincu prijavljujemo na NPOO u cilju dogradnje za jednosmjensku nastavu

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Nakon Kašine i Soblinca možemo očekivati prijave i za druge sesvetske škole koje imaju prostornih uvjeta za dogradnju.



Već početkom naredne, sada već bliske 2024. godine matična škola u Kašini, kao i OŠ Ivana Granđe u Soblincu bit će prijavljena za cjelovitu obnovu odnosno dogradnju u cilju postizanja uvjeta za jednosmjensku nastavu, rekla je prilikom otvorenja vrtića u Sesvetama zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec. 


Podsjetimo, na području Sesveta djeluje 10 osnovnih škola od kojih trenutno se jednosmjenska nastava odvija jedino u OŠ Iver, te u školi u Vugrovcu koja je dio OŠ Vugrovec - Kašina. Škola u Vugrovcu nakon teškog oštećenja u potresu cjelovito je obnovljena i dograđena, te je od prošle školske godine kad je otvorena, pokrenuta jednosmjenska nastava.  Sve ostale škole radi nedovoljnih prostornih uvjeta imaju dvosmjensku nastavu. 


U tom će smislu, kao što je zamjenica Dolenec najavila, Grad prvo prijaviti za obnovu i dogradnju školu u Kašini i u Soblincu, jer imaju dobre prostorne uvjete za širenjem.


"Dobro je da u Sesvetama imamo porast broja stanovnika kao i povećanje broja  djece, što dovodi do većeg broja učenika. U tom ćemo smislu nastojati proširiti sve škole koje imaju prostorne uvjete, kao što su Kašina i Soblinec". Što se tiče izgradnje novih škola da bismo se uopće mogli prijaviti na suglasnost Ministarstvu za izgradnju nove škole, moramo imati parcelu u vlasništvu grada koja je prostorno planskom dokumentacijom predviđena za tu namjenu. Stoga nam je daleko bolje, gdje god je to moguće, ići na dogradnju postojećih škola što ćemo u narednom periodu i učiniti", izjavila je Dolenec.


Napomenula je kako procedura zahtjeva prvo prijavu na Ministarstvo gdje se trebaju dokazati potrebni uvjeti, a po dobivanju suglasnosti može se ići s izradom projektne dokumentacije za prijavu na fond. 


Dakle uz škole u Kašini i Soblincu čija procedura kreće već za mjesec - dva, može se očekivati da će tijekom naredne godine biti prijavljena još poneka sesvetska škola za dogradnju, ali i da će se pokrenuti potrebna procedura za izgradnju dvije nove škole, na Delcu u Strarom Brestju i u Sesvetskoj Selnici gdje je prostornim planom određena škola, jedino treba otkupiti zemljište u privatnom vlasništvu, a kojim privatni vlasnici ionako ne mogu slobodno raspolagati, jer je taj prostor predviđen isključivo za ustanove odgoja i obrazovanja. 


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 24.4.2024. 14:39:02

Create Account