Edukacija o korištenju pesticida u Obrtničkom domu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.2.2021. 16:34:11
Edukacija o korištenju pesticida u Obrtničkom domu

Foto: Ilustracija

Aktualni Zakon o poljoprivredi određuje da pesticide mogu upotrebljavati samo osobe koje su za tu svrhu prošle edukaciju.



Lijepo vrijeme koje nam naznačuje nadajmo se, skori dolazak proljeća, izmamio je ovih dana mnogobrojne poljoprivrednike, što profesionalce, OPG-ove, što hobiste i vikendaše u vrtove voćnjake i vinograde. Započinje rezidba i drugi zimski poljoprivredni radovi, ali i skoro zimsko tretiranje bilja određenim pesticidima.


U svrhu veće kontrole nad korištenjem pesticida, a u cilju što je moguće većeg očuvanja čovjekova okoliša, propisano je da samo osobe koje su prošle izobrazbu o pravilnoj upotrebi pesticida, polaganjem ispita i dobivanjem iskaznice, smiju kupovati zaštitna biljna sredstva. Kako još uvijek veliki broj građana nije prošao potrebnu edukaciju, a ima potrebu za korištenjem zaštitnih sredstava, potrebno je da prođe tečaj gdje će naučiti potrebni minimum o prije svega zaštiti čovjekova okoliša, a potom i zaštiti bilja, odnosno pravilnom korištenju pesticida. 

Profesionalni poljoprivrednici pak moraju svake pete godine edukacijom obnavljati svoje stečeno znanje i naučiti novosti iz tog segmenta.


Na području Sesveta edukaciju će ove subote održati poduzeće DMD Naturalis u prostoru Obrtničkog doma u Ninskoj 11c. 


Sve dodatne potrebne informacije zainteresirani mogu pročitati na plakatu ispod ovog teksta. 





Vezane vijesti
Ažurirano: 31.1.2023. 18:08:29

Create Account