Energetska obnova višestambenih zgrada u Sesvetama uz pomoć EU fondova

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.3.2018. 18:09:09
Energetska obnova višestambenih zgrada u Sesvetama uz pomoć EU fondova

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Koliko je značajno ulaganje u energetsku učinkovitost, danas više vjerojatno ne treba puno i opsežno obrazlagati. Većina građana je toga svjesna, a problem može ponajviše stvarati novac. Prepoznala je to i Europa, pa putem svojih fondova nudi subvencije i za tu namjenu.


Tako je jučer, nakon uspješno provedene potrebne procedure i fizički na zgradi započeo projekt energetske obnove zgrade u ulici Jakova Gotovca 2 u Sesvetama kojom upravlja trgovačko društvo BMD d.o.o., Sesvete. Riječ je o tvrtki s višegodišnjim  iskustvom na području energetske obnove zgrada i upravitelju koji je pokrenuo proces energetske obnove  stambenih zgrada u Sesvetama. 


BMD upravitelj već duži niz godina uspješno aplicira i realizira  projekte energetske obnove za zgrade kojima upravlja.  Time se povećava kvaliteta života suvlasnika što je glavni motivator pri pokretanju samog procesa energetske obnove. Pri tome je nužna dobra i kvalitetna suradnja  i sa samim Fondom za zaštitu okoliša koji natječaje provodi. 


Suradnja sa svim sudionicima uključenima u proces kao i njihova stručnost, te informiranje suvlasnika o svim koracima koji su poduzeti ili će se poduzeti u cilju ostvarenja projekta, glavni je preduvjet za uspješnost njegove provedbe. 


Primjer uspješnog projekta predstavljen je u četvrtak, 15. ožujka na spomenutoj zgradi koja je na zadnjem natječaju ostvarila subvenciju  u iznosu 639.064,83 kuna. Predviđena je obnova pročelja, djelomična izmjena stolarije te toplinska i hidroizolacija krova, a kojim mjerama  će se postići ušteda od minimalno 62,9% energije. 



"Naš trud i uspjeh u dosadašnjim projektima potpomognut je suradnjom s predstavnicima suvlasnika  i suvlasnicima kojima ovim putem zahvaljujemo  na iznimno konstruktivnoj i dobroj suradnji", izjavio je prigodom svečanog otvorenja radova direktor i vlasnik tvrtke BMD d.o.o. Marko Bošnjak.

Svakako treba naglasiti da je ovaj projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. 


"Uz takvu pomoć nismo dvojili da uđemo u projekt, jer nam je ova subvencija umnogome pridonijela mogućnosti njegova ostvarenja. Bez tih "europskih novaca", kako mi to nazivamo, izvedba ovakvog projekta bila bi puno teža, ako ne i nemoguća", izjavili su nam na početku radova stanari odnosno suvlasnici zgrade, šećući oko nje i radoznalo gledajući prve radne aktivnosti radnika.



U prostorijama BMD upravitelja nakon službenog početka radova održan je radni sastanak  nazočnih predstavnika Fonda za zaštitu okoliša na čelu s Mladenom Ilijevićem. Predstavnici BMD upravitelja zahvalili su im na  svesrdnoj pomoći i podršci u ovom cjelokupnom procesu. Na radnom sastanku sudjelovali su i predstavnici izvođača radova, stručni nadzor, te djelatnici BMD-a koji su uključeni u projekte energetske obnove. 



Završetak radova predviđen je za kraj svibnja te će nam biti zadovoljstvo i tada popratiti ovu pozitivnu priču. 


Create Account